shareit

Германски радар обърка швейцарска крава с вражески самолет

| от |

Швейцария закупи от германска фирма нов радар за военните си летища, но има голям проблем – устройството не различава вражески самолет от швейцарските крави, предава АФП.

Radar2Явно устройството работи добре в равнинен терен, но в планината, когато, например, някоя крава се придвижва по склоновете, радарът идентифицира животното като вражески обект, обяснил според вестник „Блик“ министърът на отбраната Ули Маурер пред комисията по сигурността на долната камара на швейцарския парламент.

Армасуис, федералната агенция, която се занимава с доставките за отбраната, е уточнила за „Блик“, че системата ще е в оперативна готовност най-рано през 2020 г. Първите проблеми са били установени през 2013 г. Доставчикът (фирмата не е посочена) е получил допълнителен срок, но първите тестове на модифицираната версия през 2014 г. се оказали провал.

За това оборудване Швейцария е подписала контракт за 296 милиона швейцарски франка (279 милиона евро).

Председателят на парламентарната комисия по сигурността Томас Уртер, потвърдил пред женевския вестник „Трибюн“ изнесената от „Блик“ информация, като заявил, че сегашните радари, с които разполага конфедерацията, са остарели и трябвало задължително да бъдат заменени. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Германски радар обърка швейцарска крава с вражески самолет