shareit

Джапанките на Qantas раздора

| от |

Решението на Qantas да въведат стриктен елегантен кежуал дрескод за бизнес ложите и самолетите си доведе до оплаквания от пътници, на които им е бил отказан достъп до самолети и бизнес ложи, защото са носили кожени дизайнерски джапанки, които не са били включени в първоначалния списък със забранено облекло.

Qantas обяви през февруари, че затяга контрола над по-зле облечените пасажери, които искат да използват техните бизнес ложи (Qantas Club и Qantas Business Lounges) на летищата в Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Канбера, Перт и Аделаида, заради зачестилите оплаквания от пътници, че дрескод стандартите са били снижени прекалено много.

„Потници, боси крака, гумени джапанки и облекла с обидни изображения или лозунги е много вероятно да бъдат счетени за неприемливи“, заявиха от Qantas.

Illustration: michaelmucci.com

Илюстрация: michaelmucci.com

„Посетителите, облечени в униформи, включително работно облекло с висока видимост, ще бъдат допуснати до нашите ложи.“

Първоначалната идея на Qantas е била правилата да бъдат прилагани на базата на цялостната визия на пасажера, така че даже и да носят джапанки, ако служителите на компанията решат, че са облечени прилично, не би трябвало да има проблем да бъдат допуснати до ложите. Същото важи и за жените с тениски с къси ръкави.

Но след като новите правила започнаха да бъдат прилагани в началото на месеца, няколко пътници са се оплакали в социалните медии, че им е бил отказан достъп до ложите, защото са носили джапанки, независимо, че са били облечени в бизнес рокли и са имали дизайнерски чанти.

Първоначалната забрана не е включвала кожени джапанки, но авиокомпанията излезе с допълнително прессъобщение, за да избегне по-нататъшно объркване, че всички джапанки, било то гумени, кожени или направени от други материали, вече ще се считат за недопустими.

Естел Лукас, пътуваща от Мелбърн до Пърт за научно-фантастична конференция, сподели, че ѝ е бил отказан достъп до Qantas Club в Мелбърн, защото е носила кожени джапанки.

„Често редувам дизайнерски обувки на високи токчета с джапанки“, беше нейният коментар относно правилата. „Тъй като полетът е 4-часов, става дума за въпрос на удобство. Бях чекирала 3 чифта дизайнерски обувки, когато се регистрирах.“

Госпожа Лукас допълни, че облеклото ѝ, което е включвало дизайнерска Prada чанта, панталони, тениска и дизайнерско облекло е струвало над 2500 долара.

Илюстрация: Cathy Wilcox

Илюстрация: Cathy Wilcox

Тя също така каза, че на семейство с три деца също им е било отказан достъп до салона.

„Би било уместно, ако служителите на бюрата за чекиране бяха следили членовете на Qantas Club дали са спазили дрескод правилата, преди те да чекират багажа си“, каза Естел Лукас.

„Те можеха превантивно да ме информират и аз щях да се преобуя. Не забелязах да има знаци преди да вляза в терминала.“

Говорителка на Qantas съобщи, че новите правила за кежуал дрескода са били „достатъчно адекватно разпространени“ и са добре приети от клиентите, които искат правилата да бъдат прилагани за всички.

„Единственото разминаване е било с клиентите, носещи кожени джапанки, които вече са в списъка с недопустимите облекла“, допълни тя.

Говорителката се пошегува като допълни, че разбира за причиненото неудобство на някои от клиентите им, но компанията няма намерения да променя мнението си, използвайки думичката flip-flop, която има и значение на джапанки.

\\ The Sydney Morning Herald

 
 
Коментарите са изключени за Джапанките на Qantas раздора