shareit

Български пилот ще приземи Airbus 380 в София на 16 октомври

| от chronicle.bg по bTV |

Българският пилот Марио Бакалов ще приземи най-големия пътнически самолет в света Airbus 380 на българска земя на 16 октомври.

Машината е с висока 24 м и дълга 80 м. Тя е на два етажа, вътре могат да пътуват над 500 пътници и екипаж, а теглото й надвишава 240 тона.

Първият полет на Марио Бакалов е едва на три години. Казва, че никога не е мечтал да стане пилот, а винаги го е знаел. Роден е в Германия и там завършва образованието си, след което кандидатства за пилот.

„На 17 години направих първия си полет без инструктор. Това се помни цял живот от пилота – неговия първи летателен час сам”, споделя Бакалов пред bTV.

Обучението му за пилот минава и на 23 години Бакалов получава лиценза си за пилотиране на Airbus 320. Той казва, че е готов да приземи най-големия самолет в София. „Винаги съм си представял, от както този самолет се произвежда, че някой ден ще мога да кацна в София, в моята родина. И този ден действително ще дойде много, много скоро”, допълва той.

„Аз съм щастливец, че съм сбъднал големите си мечти, някои даже по-бързо отколкото съм планувал и мисля, че сега чувствам, че е време да върна нещо на авиационния свят и на хората около мен”, споделя пилотът.

 
 
Коментарите са изключени за Български пилот ще приземи Airbus 380 в София на 16 октомври