Заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня

| от |

Заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“.

Инициативата обхваща 9 – 13 април – в рамките на Международното изложение „Културен туризъм -2014“.

BANER_710x395-BG

Рецептите за ястията от епохата на столичния Търновград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история“ в Исторически факултет на Великотърновския университет.

Те носят атрактивни имена като „Печено по деспотски“ (с агнешки бут), „Телешко разсол – Радостта на войника“, „Столично пиле“,“ Каша от булгур – Спасението на селяка“ и др.

С булгур и прясно мляко е и десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.

Предстои Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, със съдействието на местни ресторантьори, да наложи марката „Средновековна търновска кухня“ и да я превърне в още една от местните туристически атракции, уточняват организаторите.

 
 
Коментарите са изключени за Заведенията във Велико Търново ще предлагат меню от средновековната българска кухня