shareit

Защо в Русия е толкова хубаво

| от |

Животът е хубав: хладилникът е пълен, детето носи шестици от училище, а ако се случи нещо лошо, Путин ще ни защити. Така живеят руснаците напоследък – със затворени очи, пише в коментара си за Дойче веле Иван Преображенский.

И през 2015 година задоволството на руснаците от живота продължава да расте. Актуално проучване на социологическия институт „Левада“ показва, че над 80% от анкетираните са доволни от климата вътре в семействата им. Почти същият брой руснаци нямат никакви забележки към социалната среда. Като цяло руските граждани са доволни от всички аспекти на живота си, включително от образованието и здравеопазването. С едно-единствено изключение: 62% от руснаците определят материалното си положение като незадоволително.

Никаква криза

Това тяхно недоволство обаче няма нищо общо нито с икономическата криза и последиците от анексирането на Крим, нито с военните действия в Донбас или западните санкции срещу Русия. През последните няколко години недоволството на руснаците от материалното им положение е константна величина. А ако вярваме на данните на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), истински недоволни са само 8 процента от руснаците. В тази група влизат хората, които смятат, че в града или селото им съществуват проблеми, които не могат да бъдат решени без митинги и демонстрации.

В същото време, макар като цяло да са доволни от живота си, половината от анкетираните смятат, че напрежението в руското общество нараства. Малцина обаче се интересуват от причините за тази тенденция.

Като щрауси

Цените в Русия не спират да растат. Само от началото на годината те са скочили с над 5 процента, което е почти половината от очакваната за годината инфлация от 12 процента, сочат данните на руската статистическа служба. В някои райони положението е още по-тежко. По данни на руското Министерство на селското стопанство, най-трудно се живее в република Тива, Южен Сибир, където през последното полугодие млякото е поскъпнало с 53,3%, а телешкото месо дори с 62,5 на сто. В столицата Москва цените на телешкото месо са скочили с 40%, а на свинското – с 44%.

С две думи: животът поскъпва и руснаците го усещат. Но въпреки това твърдят, че всичко е наред. Какво ги кара да мислят така? Да не би да са загубили способността си да гледат реалистично на нещата – или пък просто не желаят да признаят, че животът им се влошава? Второто е определено по-вероятно. Руснаците очевидно избират стратегията на пасивната адаптация. Казано по друг начин: държат се като щраус, който заравя главата си в пясъка, за да не вижда проблемите.

Вероятно това обяснява защо напоследък руснакът се концентрира така силно върху семейството си. В тежки времена се разчита на подкрепа от най-близките хора, а това води до сплотяване на най-малката социална единица. През последните години семейните връзки бяха сериозно отслабени, но сега много руснаци изведнъж си припомнят как при предишната икономическа криза през 1990-те години именно най-близките роднини и приятели са им помогнали да преодолеят трудностите. В целия този процес има и един ирационален елемент: руснаците търсят в домашния уют спасение от кризата. С други думи: оттеглят се в eдин вид вътрешна емиграция.

Самозалъгване

Именно това обяснява противоречието във възприятата на онези руснаци, които хем смятат, че животът в Русия е хубав, хем твърдят, че в обществото им има сериозно напрежение. У дома руснаците намират покой и уют, докато навън са с усещането, че обществото е някак нездраво. Най-много ги безпокоят цените, което на свой ред води до агресии и страхове.

В една такава ситуация руските граждани свързват надеждите си със силната ръка на държавата, което пък води до повишаване на доверието във властта. Различни проучвания сочат, че подкрепата за правителството се задържа доста висока – 80% от руснаците му вярват.

Ето така живее руснакът напоследък – със затворени очи. И се самозалъгва, че няма никаква криза: хладилникът му е пълен, жената готви супа, едното му дете се връща с шестици от училище, а другото се готви да постъпи в университета. А ако се случи нещо лошо, Путин ще го защити. Всичко е наред, убеждават го властите, а той кима одобрително с глава, преди да я зарови още по-надълбоко в пясъка…

 
 
Коментарите са изключени за Защо в Русия е толкова хубаво