shareit

Западът няма да върне позициите си на хегемон

| от |

В света активно се сформират алтернативни центрове на силата, връщането към безспорния диктат на САЩ и неоспоримите икономически канони вече никога няма да е възможно, четем в британския в. „Гардиън“

Според автора на статията Шеймъс Милн в бъдеще може да нарасне напрежението между старата и новата система на глобалното устройство. Той обръща внимание на предизвикателството, което Русия отправи срещу неограничената американска власт. Тя „се озъби“ още по време на осетинския конфликт с Грузия през 2008 г., след това засили ролята си в сирийската криза, а кулминацията на противопоставянето между Русия и Запада стана конфликтът в Украйна, пише в статията.

Милн твърди, че санкциите и скоковете в цените на нефта нямаше как да не окажат отрицателно въздействие върху руската икономика. Според него манипулацията с цените на нефта убиха от раз три заека – удариха руската икономика, а също нанесоха значителни щети на Венецуела и Иран. Напълно очевидно е, че решението на саудитците да сринат и без това пълзящите надолу нефтени цени бе мотивирано от желанието да накажат Русия и Иран за ролята им в Близкия изток. Такава форма на икономическа война бе топло приветствана от американския президент Барак Обама, но скоро нейните последствие ще отекнат по цял свят, смята авторът.

Журналистът е убеден също, че през последните десетилетия са станали редица значими размествания, които ще определят съдбата на 21 век. Първо, Китай измести САЩ от рейтинга на най-икономически развитите държави и зае първо място. Второ, наблюдава се, мощна вълна от промени и преобразувания, обхванала страните от Латинска Америка и откриваща алтернативи на неолибералния капитализъм.

На международната сцена САЩ и техните сателити претърпяха редица стратегически поражения в Ирак и Афганистан, а също в Близкия изток по време на „арабската пролет“, смята още анализаторът.

Що се отнася до икономиката, неолибералната система доведе до спад на суровинните цени, бягство на капитала, стагнация и рецесия. Повечето страни от западния свят все повече страдат от задълбочаващата се вътрешна икономическа и политическа криза.

Остава да разберем какво ще замени западното либерално устройство на света, пише накрая в статията. /РИА „Новости“, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Западът няма да върне позициите си на хегемон