shareit

Забраняват Uber със закон

| от Chronicle |

Промяна в Закона за автомобилните превози ще забрани новата услуга Uber. Така много от и много гражданските таксита ще трябва да прекратят работа.

В момента пътници могат да превозват само шофьори, притежаващи удостоверение за регистрация или такива, извършващи дейност от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Според гласуваните на първо четене промени в закона, одобрени от транспортната комисия, това вече няма да е възможно. Реформите предвиждат таксиметровите превози на пътници да се извършват от регистрирани превозвачи или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка, с леки автомобили до седем места, включително мястото на водача, с електронен таксиметров апарат с фискална памет, по ред, определен в наредбата по чл. 12а, ал. 5, след издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници.

Това на практика означава, че таксиметровите фирми, като Uber, не могат да преотстъпват лиценза си на външни шофьорим, които са самонаети лица.
„Проблемът е, че това автоматично изкарва Юбер и подобни извън играта. Те никога няма да се съгласят да наемат шофьори на трудов договор.”, коментира в социалните мрежи депутатът от БСП Георги Кадиев.
В края на февруари след жалби от таксиметрови компании започна мащабна проверка на работата на Uber у нас – НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта обявиха, че ще организират съвместна акция за проверки срещу компанията. Засега не е ясно до какви са резултатите от проверките.

 
 
Коментарите са изключени за Забраняват Uber със закон

Повече информация Виж всички