„За Родину! За Сталина!“

| от |

Рокери от руския мотоклуб „Нощни вълци“ потеглиха от Москва към Берлин в чест на годишнината от края на Втората световна война. Властите в няколко транзитни страни забраниха похода им, пише Дойче веле. Правилно ли е това решение?

Ако някой все още се чуди какво точно имат предвид „Нощните вълци” с акцията си по повод годишнината от края на войната – нека просто се вгледа в знамената, които развяваха мотоциклетистите на тръгване от Москва. На едно от тях пишеше: „За Родината! За Сталин!”.

Рокерите, които периодически правят реверанси пред Путин, са представители на онзи агресивен руски национализъм, който заплашва мира в Европа. Техният мотопоход към Берлин по повод годишнината от края на Втората световна война има за цел да демонстрира именно тази ценностна нагласа. И в този смисъл решението на властите в Германия, Полша, Чехия и Словакия да забранят мотопробега е съвсем правилно.

През последните години „Нощните вълци” често участват в сблъсъци и насилия в Русия. Тоест, може да се очаква, че и в рамките на този свой поход те ще провокират някакви инциденти. А такива инциденти ще обременят още повече и без това сложните отношения с Русия. И затова е по-добре походът да бъде забранен – нищо, че това ограничение на свободата на придвижване оставя горчив вкус в устата.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Copyright Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 
 
Коментарите са изключени за „За Родину! За Сталина!“