ВСС „отстреля“ Владимира Янева

| от |

Висшите магистрати отстраниха съдия Владимира Янева. Те гласуваха единодушно, че председателката на Софийския градски съд трябва да освободи удобното кресло, тъй като е срещу нея се води разследване .

Лично главният прокурор Сотир Цацаров настоя Янева да бъде отстранена и като магистрат, тъй като имало данни, че от септември 2013 г. до юли 2014 г. Янева е разрешавала противозаконно използването на специални разузнавателни средства по т.нар. разработка „Червей”. За това престъпление законът предвижда от една до пет години затвор и глоба до пет хиляди лева.

Правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов внесоха предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника й Богдана Желявска. Поводът са проверките на Висшия съдебен съвет и на министерството, при които бяха открити нарушения на случайното разпределение на делата в съда, както и сигналите от десетки магистрати за нетърпимата атмосфера за работа там. Панов призова цялото ръководство на градския съд – Янева и четиримата й заместници, да си подадат оставките. „Надявам се да го направят при толкова данни за нарушения“, допълни Панов пред Висшия съдебен съвет.

На Янева не е повдигнато обвинение. Освен срещу нея, делото е и срещу служител от ДАНС – Тодор Костадинов, който е бившият шеф на дирекция „Сигурност“ в МВР. И той няма обвинение.

 
 
Коментарите са изключени за ВСС „отстреля“ Владимира Янева