Време е да се сбогуваме с Малдивите. Кой е следващият?

| от |

Нивото на световния океан се покачва с рекордна скорост. Последните изследвания на учените от Харвардския университет (САЩ) сочат, че за последните 25 години морето е извоювало от сушата с 250% повече пространство, отколкото за 90 години от миналото столетие. През 2100 г. покачването на водата на планетата може да е с десетки сантиметри. А това значи, че скоро много острови и крайбрежни зони ще бъдат напълно потопени.

Нивото на водата на световния океан се покачва по-бързо, отколкото се очакваше. Причините за това явление са в топлинното разширение на водата и интензивното топене на ледовете на Гренландия и Западна Антарктида. Тези процеси са предизвикани от въздействието на човека върху климата, казва ръководителят на програмата „Климатът и енергетиката” на WWF Алексей Кокорин:

Това е факт, който посочват и руските учени, в частност, от Института по океанология. Скоростта на покачването на нивото на водата наистина се е увеличила. Още повече, че този процес ще продължава и ще се засилва. В крайна сметка нивото на световния океан към края на XXI в. ще се покачи примерно с 1 метър. По-нататък прогнозата е следната: през XXII в. или същият този метър ще се запази, ако антропогенното въздействие върху климата бъде сведено до минимум, или ще се увеличи до три метра. А в по-далечна перспектива не е изключено покачване с 5 – 10 метра, ако продължава въздействието на човека върху климатичната система и засилването на парниковия ефект.

Разбира се, всички по различен начин ще усетят тези промени. Някои теории ще отидат под водата, а някои, обратно, ще се покачат над морското равнище. Доколкото ледовете се топят, натискът им върху тектоничната плоча отслабва и тя започва да се движи. Още сега се забелязва, например, че Осло (Норвегия) отива нагоре, а Хелзинки (Финландия) – надолу, продължава климатологът Алексей Кокорин:

– Покачването на световния океан ще става неравномерно. В тропиците това ще е по-забележимо, отколкото в северните ширини. За малките тропични острови и ниските територии от типа на Бангладеш или Шанхай това наистина е много опасно. Но и за Санкт Петербург и Венеция в перспектива това е крайна сериозен въпрос.

Няма време за размисъл. Дори ако човечеството рязко съкрати въздействието върху климата, някои територии вече не могат да бъдат спасени, подчертава Алексей Кокорин:

Когато става дума за океана, трябва да се знае, че всички процеси там са много бавни. Ако утре човечеството замени цялата енергия на възобновяема и атомна, процесите ще продължат още около трийсет години. Тоест горният слой на океана по инерция ще се затопля. Затова ставащото до средата на XXI в. вече е неизбежно. За съжаление, трябва да признаем, че, например, Малдивските острови са обречени, не е възможно вече да ги спасим. Съдбата на останалите зависи от действията на човека./Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Време е да се сбогуваме с Малдивите. Кой е следващият?