shareit

Великобритания забранява на потенциални джихадисти да използват пътнически полети

| от |

Великобритания ще оповести нови закони, които ще попречат на авиолиниите да превозват пътници, възнамеряващи да се присъединят към бойците на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Службите за сигурност изчисляват, че около 600 британци са пътували до Сирия и Ирак, за да се присъединят към въоръжени групировки, в това число и добре известният „Джихади Джон“, появил се многократно във видеозаписи с обезглавяване на заложници на „Ислямска държава“. Новите закони ще позволят на вътрешния министър Тереса Мей да контролира потока от пътници и по този начин да предотврати превозването по авиолиниите на хора, които имат намерения да упражняват терористична дейност.

Според новите разпоредби авиолиниите трябва да имат позволение за превозването на потенциалните терористи. Автоматизирана система, създадена на базата данни за пътниците, ще разпознава високорисковите индивиди и ще предотвратява качването им на самолетите. Новите мерки са част от британските усилия да възпрат потока от бойци, влизащи в Сирия с пътнически полети и се предлагат няколко седмици след като три ученички от Лондон заминаха през Турция, за да се присъединят към „Ислямска държава“.

Премиерът Дейвид Камерън освен това призова интернет компаниите да се борят срещу онлайн тероризма, след като стана ясно, че трите момичета са използвали социалната мрежа Туитър, за да контактуват с други жени, които вече имат установени връзки с „Ислямска държава“.

 
 
Коментарите са изключени за Великобритания забранява на потенциални джихадисти да използват пътнически полети