В София отваря врати най-големият детски интерактивен музей в Източна Европа

| от |

Следващата година в София ще отвори врати най-големият детски научен център в Източна Европа, наречен “Музейко”. Музеят ще бъде интерактивен, а децата ще могат да се докосват до експонатите и дори да влязат в ролята на учени.

Първият интерактивен музей в света е открит преди 30 години в Бостън. Неговите създатели са проектирали и софийския музей, който ще бъде най-големият в Източна Европа. Първият етаж е посветен на миналото – там децата могат да се докоснат до археологията, на втория да разберат повече за живота ни днес, третият е посветен на космоса и бъдещето. Връзката между всичко това е огромно дърво, чийто корени са в историята, а короната му е в бъдещето. Така децата ще пътешестват във времето.

Бистра Кирова, директор научен център “Музейко”: Място, в което да събудим любопитството им, за да влязат в ролята на учени. Да усетят, че могат да експериментират да пипат да правят и да откриват нови неща.

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и наука: Няма образователна система, която не би се зарадвала на един такъв център – съчетаващ в себе си знанието, науката, възпитанието и много културни ценности.

Между 120 и 150 хиляди посетители годишно очаква “Музейко”. Инвестицията за изграждането му е на стойност 25 млн. лв. Столичната община пое ангажимент да улесни достъпа до музея, който се намира до метростанция “Г. М. Димитров”.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще ремонтираме и околните улици, така че като имаме една такава красива сграда, да имаме и добрата инфраструктура.

Фасадата на сградата също ще е уникална – на нея са “кацнали” три малки планини от дърво, текстил и керамика, те символизират традиционните български занаяти. / БНТ

 
 
Коментарите са изключени за В София отваря врати най-големият детски интерактивен музей в Източна Европа