shareit

Уникални концерти на хор „Големите български гласове“ с френски певци в Париж

| от chronicle.bg |

По покана на Парижкия университет (Сорбоната) от 9 до 19 юни 2017 г. Българското музикално сдружение (БМС) и хора на „Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов ще вземе участие в Хоровите срещи, организирани във френската столица.

За първи път в 20-годишната история на форума бива поканен български хор. Целта на проекта е културен обмен и включва лекции в университета, както и съвместни репетиции с около 100 френски певци, които ще имат възможността в продължение на 10 дни да се запознаят с традициите на българската фолклорна и православна църковна музика, с творчеството на класическите български композитори, със специфичната хармония и полифония на българската песен, със звученето на българския език.

Специално за случая е написано съвременно произведение за троен хор (смесен класически, женски фолклорен, и детски) от композитора Явор Русинов.

В Париж и региона му, ще бъдат изнесени шест концерта, съвместно с френските хорове.

Мястото и дати на концертите:

Събота 10 юни от 11 ч.
La Petite Criée
11 rue Jean-Baptiste Sémanaz
93310 – Le Pré Saint-Gervais

Неделя 11 юни от 17 ч.
Eglise Saint-Pierre Saint-Paul
2 rue de Romainville
93100 – Montreuil-sous-bois

Четвъртък 15 юни от 20 ч.
Chapelle du Musée d’Art et d’Histoire
22 rue Gabriel Péri
93200 – Saint-Denis

Петък 16 юни от 20 ч.
L’église orthodoxe Saint-Serge
93 rue de Crimée à Paris
75019 – Paris

Събота 17 юни от 20 ч.
Eglise Notre-Dame de Lourdes des Coudreaux
21 avenue du Général Morin
93370 – Montfermeil

Неделя 18 юни от 17 ч.
Château de l’Etang
198 avenue Gambetta
93170 – Bagnolet

Заповядайте!

Българското Музикално Сдружение (БМС) е създадено през май 2005 г. от група интелектуалци и меценати обединени от любовта към българската музика. Негов почетен председател е акад. Васил Казанджиев. Целта на сдружението е да утвърждава и популяризира българската музикална култура у нас и по света. От януари 2007г. председател на БМС е г-н Стефан Гълъбов.

Акценти от дейността на БМС през годините:

 Осъществяване записи за Би Би Си; заснемане на филм за Френският музикален канал Mezzo;Майсторки клас за Хардвардския Университет; участие в хоровите срещи в Париж по покана на Парижкия университет (Сорбонта);концерти на Московския Великденски фестивал изнасяйки концерти в Кремъл, зала, ,Чайковски“, и манастира, ,Свети Петър“; на оригинална партитура за немия филм от 1923 г. на Жан Епщайн „La Belle Nivernaise“, съвместно с триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан; Премиера в Будапеща в зала, ,Бела Барток” на проекта, ,Balkan Crossover“ заедно с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай;

 Гастроли в 12 държави на напрестижни музикални фестивали; Министерството на Външните Работи на България селектира БМС и „Големите Български Гласове“ да реализират два албума –, ,Антология” и, ,Съкровищата на България”, които стават официален подарък на страната ни по случай приемането й в Европейския съюз

Големите Български Гласове са основани от Здравко Михайлов през 1971 г. Те включват три хора: Женски, Смесен и Мъжки. През 1990 г. са обединени под името, ,Големите Български Гласове” и стават първият български независим (частно финансиран) артистичен ансамбъл. От 1999 г. техен диригент е Илия Михайлов. От 2005 г. се представляват от Българското Музикално Сдружение.

Съвместно с БМС те осъществяват проекти между които:

 Гастроли в Русия, Англия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Полша, Унгария, Швейцария, Италия, Португалия, Холандия, Азорските острови и Канада.

 Записи за БИ БИ СИ (BBC).

 Образователен Майсторки клас съвместно с хор „Радклиф” на Хардвардския Университет.

 Филм на френският музикален канал MEZZO за работата на диригент Илия Михайлов с, ,Големите Български Гласове”, част от поредицата, , Хоровете на Европа”.

 По покана на Валерий Георгиев участие на Московския Великденски фестивал изнасяйки концерти в Кремъл, в концертна зала, ,Чайковски“, и в манастира, ,Свети Петър“.

 През 2005 г. Министерството на Външните Работи на България селектира БМС и, ,Големите Български Гласове“ да реализират два албума –, ,Антология” и, ,Съкровищата на България”, които стават официален подарък на страната ни по случай приемането й в Европейския съюз.

 Премиера на Новогодишния музикален фестивал на проекта на Теодосий Спасов, ,В необятното“.

 Честване на 75 години от рождението на акад. Васил Казанджиев съвместно с Симфоничния оркестър на Пловдивска опера.

 Създаване с „Големите Български Гласове“ на оригинална партитура за немия филм от 1923 г. на Жан Епщайн, ,La Belle Nivernaise“, съвместно с триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан.

 Премиера в Будапеща в зала „Бела Барток” на проекта „Balkan Crossover“ заедно с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай.

 Записване с, , Големите Български Гласове” за новия албум на ФСБ и в навечерието на 2007 г. година участие с култовата група на столичния площад, ,Батемберг“, чествайки присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

 Участие на най-престижни световни фестивали: Международния музикален фестивал в гр. Бат и Личфилдския фестивал (Великобритания), Московския Великденски фестивал (Русия), Мондиал Хорал Лото-Кебек, Л’арт Вокал и Мондиал де Култюр (Канада), Страде дел Чинема (Италия), Дунавския фестивал (Германия), Музика в Стария Краков и Международния фестивал за духовна музика в Биелско -Бяла (Полша), MUPA (Унгария), Фестивала на камерната музика в гр. Алмере (Холандия), Среща на Хоровете на остров Терсейра (Португалия), както и на Новогодишния музикален фестивал, Aполония, Дванадесетия салон на Изкуствата и Европейския музикален фестивал в България.

ТРАДИЦИОНЕН ФОЛКЛОР

Уникалният звук на българския традиционен певчески фолклор, изпълнен с първична енергия и извиращ сякаш изпод земята, е покорявал векове наред българската душа, улавяйки, както трагедията й, така и истинския и буен темперамент. Женският хор на Големите Български Гласове е признат за един от най-известните световни ансамбли. Неговата гърлена гласова техника е базирана на напълно естествен процес на вокализация, която поддържа звука с мускулите на гърлото, а не с диафрагмата. Репертоарът включва популярни и виртуозни български фолклорни обработки, някои от тях в съпровод на автентични инструменти, изпълнявани от самите певици. Жените са облечени в пъстри оригинални носии от всички региони на България.

ПРАВОСЛАВНИ ПЕСНОПЕНИЯ

Вървейки в процесия на сцената, облечени в червени национални костюми, със свещи в ръка, смесеният хор на Големите Български Гласове изпълва с величие пространството на катедралата или църквата с чиста и истинна святост, с мощни и дълбоки звуци, създавайки уникална мистична атмосфера, потапяйки слушателя в дълбока медитация. Репертоарът на хора се състои от български, руски и грузински православни песнопения – от средновековните монодии на Йоан Кукузел до хармоничните композиции на църковни химни от композитори като Пьотр Чайковски, Добри Христов, Петър Динев, Дмитрий Бортнянски

ИЛИЯ МИХАЙЛОВ

е хоров и оркестров диригент. Роден е в София през 1974 година.Завършва Джулиард скул в Ню Йорк, Асоциирания борд на Кралските музикални училища вЛондон и Лозанската консерватория. Специализира в Нюйоркския университет и Женевската консерватория.Възпитаник на акад. Васил Казанджиев, Росен Миланови Мишел Корбо.

От 2009 до 2015 година ръководи хора на Американския колеж в София. От 2011 до 2015 година е диригент в Софийската филхармония на Националния филхармоничен хор, ,Светослав Обретенов” (известен като Българска хорова капела, ,Светослав Обретенов”).

От 1999 година е музикален директор на „Големите български гласове“. С хора реализира различни проекти и гастроли в чужбина.Работи със световноизвестния български музикант Теодосий Спасов. Дирижира концерти на престижни международни фестивали в 12 страни.Провежда майсторски класове с Харвардския университет (САЩ) и Университета на Париж (Сорбоната). От 2012 до 2014 година ръководи лятната Хорова академия на фестивала в Пюизе (Франция). Има записи за радио Би Би Си и френския лейбъл Наив. През 2010 година телевизия МEZZO заснема едночасов филм, посветен на работата му, който получава международно признание. През 2005 година Илия Михайлов и група съмишленици основават Българското музикално сдружение.

 
 
Коментарите са изключени за Уникални концерти на хор „Големите български гласове“ с френски певци в Париж

Повече информация Виж всички