shareit

Уговарят Доналд Тукск за председател на ЕС

| от |

Европейските лидери се опитват да убедят полския министър-председател Доналд Туск да поеме председателството на Европейския съюз. Това съобщи днес прессекретарят на ръководителя на полското правителство Малгожата Кидава – Блонская.

„Европейските лидери са все по-активно убеждават Доналд Туск да поеме председателството на ЕС. Окончателното решение обаче трябва да вземе премиерът. Той сериозно обмисля това предложение, анализирайки последиците за Полша, нейната сигурност, особено в светлината на последните събития в Украйна“, каза тя.

В Полша, междувременно вече спрягат бъдещия наследник на Туск, ако той седне на стола на Херман Ван Ромпой. Сред възможните кандидати за поста ръководител на полското правителство е действащият председател на Сейма Ева Копач, вицепремиера и министър на инфраструктурата и развитие Елжбиета Биенковска и министърът на отбраната Томаш Семоняк.

Според конституцията на републиката, в случай че поеме високата позиция в Брюксел, Туск ще трябва да напусне премиерския. Експерти не изключват заради това в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

По-рано Туск винаги е отричал, че планира да се бори за висок пост в Брюксел. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Уговарят Доналд Тукск за председател на ЕС