Турският печат реагира остро на резолюцията за арменския геноцид

| от chronicle.bg, по БТА |

Турският печат коментира остро резолюцията на Германия, която признава арменския геноцид в Турция.

„Приятелят ни по оръжие ни заби нож в гърба“, пише вестник „Сабах“, цитиран от БТА. Изданието посочва, че вотът в Бундестага е оставил в миналото едно приятелство, водещо началото си от Първата световна война. Цитирани са и думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че гласуваната резолюция ще повлияе сериозно на двустранните отношения, и на премиера Бинали Йълдъръм, че Турция никога няма да приеме това решение.

„Резолюция за геноцид от внуците на Хитлер“, пише в. „Заман“. „Германия, съюзник на Османската империя през Първата световна война, узакони арменските лъжи за събитията от 1915 г. Германският парламент, който забрави своето минало, изпълнено с концентрационни лагери, зверски екзекуции и газови камери, прие резолюция за т.нар. геноцид“, пише още „Заман“, цитиран от БТА.

„Поста“ отбелязва, че при вота в Бундестага 11 представители на турската етническа общност също са гласували с „да“. „Единственият отрицателен глас в 630-местния парламент дойде от Бетина Кудла от Християндемократическия съюз“, посочва вестникът.

„Schamen Sie sich!“ (Засрамете се!), гласи заглавието на немски език на в. „Сьозджу“, който също прави препратка към нацисткото минало на Германия. „Германия, която през Втората световна война причини геноцид, избивайки шест милиона евреи, и която с предоставяните на ПКК оръжия стои зад избиването на нашите синове, призна т.нар. арменски геноцид“, отбелязва вестникът в информация на челната си страница, придружена от снимка на Меркел с мустаци като тези на Хитлер и униформа с нацистки символи.
„Стар“ поддържа тезата, че причината за вчерашната резолюция в Бундестага се корени в Кюрдската работническа партия (ПКК) и това, че Германия не е успяла да накара Турция да стесни законодателството си срещу тероризма.

Според вестника Меркел се е опитала „да прикрие истинското си лице“, като не се е включила в гласуването, въпреки че подкрепя тайно текста. „Стар“ също отпечатва снимка на германския канцлер на първата си страница, на която името Ангела Меркел е отпечатано над горната й устна, наподобявайки хитлеристки мустаци.

„Хабертюрк“ отбелязва, че гласуваната от германския парламент резолюция ще нанесе силен удар върху двустранните отношения. Вестникът цитира мнението на Бетина Кудла, която единствена гласува срещу приемането на резолюцията вчера. Тя заявява, че не е работа на германския парламент да оценява исторически събития, случили се в други държави. Междувременно един от авторите на проекта – Джем Йоздемир, съпредседателят на групата на Зелените, който е от турски произход, присъства на заседанието със значка в памет на събитията от 1915 г., посочва още „Хабертюрк“.

В. „Джумхуриет“ представя най-общо реакциите от Германия след вота, а именно, че германският парламент не е преклонил глава пред Ердоган. „Анкара пък, която повика посланика си, сега чака решението на Сарая,“ отбелязва изданието.

 
 
Коментарите са изключени за Турският печат реагира остро на резолюцията за арменския геноцид