shareit

Три европейски столици, които да посетите по Коледа

| от chronicle.bg |

Есента е в разцвета си, а зимата, и многото празници, които идват с нея, вече чукат на вратата. Това съвсем естествено може да накара мислите ни да се отделят от ежедневните работни казуси и да се насочат към нещо далеч по-приятно – планиране на екскурзия. Ако сте сред тези, които имат още няколко дни отпуск и голямо желание да се насладите на есенната красота, то тук ще откриете градовете, които си заслужвава да посетите точно през този сезон.

Глухвайн, захаросани плодове и ранна Коледа във Виена

vienna

Австрийската столица Виена е красива през всички сезони, но през ноември и декември придобива едно особено очарование. В началото на декември подготовката за предстоящите коледни празници превръщат града в магическо място. Навсякъде се носи аромат на греяно вино и захаросани плодове, по улиците звучи тиха музика, а предпразничните светлини по пешеходните зони огряват целия град.

От средата на ноември чак до Коледа най-красивите виенски площади пък се превръщат в коледни базари. Десетки дървени къщички се разпологат в централните части на Виена и омайват стотици туристи всяка година. От тях можете да купите оригинални коледни подаръци, играчки за елхата или просто да се насладите на глухвайн, прясно изпечени сладкиши и колбаси, а след това да отидете на кънки за лед на Rathausplatz.

Трябва да отделите поне 5 дни, за да посетите всички забележителности на австрийската столица. Хубавото обаче е, че дори и 2 дни са ви достатъчни, за да се докоснете до магията на предколедна Виена, като предложенията на туристическите агенции са екскурзия дотам са повече от приемливи. Проверка на екипа ни показа, че около 600 лв. струва тридневната екскурзия до австрийската столица. Турагенцията Posoka.com пък предлага още по-изгодна оферта – уикенд екскурзия срещу 467 лв. на човек, като в цената се включват 2 нощувки със закуски в четиризвезден хотел в центъра на града, самолетните билети и трансферите между хотела и летището, както и медицинска застраховка. Всеки турист пък може да доплати, ако иска да се възползва от някоя от допълнителните екскурзии, които агенцията организира. На същата цена и при същите условия е и тридневната екскурзия до второто ни предложение за предколедна екскурзия – Прага.

Прага – готическата приказка на Европа

prague

Чешката столица е втора в класацията ни, но по нищо не отстъпва на Виена. Величествената готическа архитектура, десетките забележителности, разпръснати из целия град, бирата, кнедлите и свинския джолан, залезът, наблюдаван от Карловия мост. Това са само малка част от нещата, заради които си заслужава още сега да си вземете самолетен билет и да отлетите за Прага. Това обаче далеч не е целият списък.

Подобно на Виена, коледните базари завладяват и Прага в началото на декември. Най-големият, най-старият и най-впечатляващият коледен пазар в чешката столица е разположен на Стария градски площад, в подножието на църквата на Дева. Другите по-известни се намират на площадите Wenceslas I Namesti Miru.

Коледно настроение и изкуство се преплитат в Берлин

berlin

В Берлин пък се организира един от най-известните и пленяващи базари – Gendarmenmarkt. Той предлага както десетки кулинарни изкушения, така и възможност да се докоснете до старовремски произведения на изкуството и да се насладите на различни шоута и анимация. Разположен е между известните Deutscher Dom, Konzerthaus Berlin и Franzozische Friedrichstadtkirche. Измежу къщичките на базара ще имате уникалната възможност да видите и как резбари, леяри, шивачи и много други международни артисти занаятчии изработват своите творения. Това всъщност прави Берлин чудесно предложение за предколедна екскурзия.

Столицата на Германия е и перфектно място за любителите на изкуството. Градът е основен център на изкуството и културата в Европа. В музеите и галериите в Берлин се помещават десетилетия история и богати колекции с произведения на изкуството. Цените на екскурзиите до там варират между 400 и 600 лв. при две или три нощувки. Някои туристически агенции, като Posoka.com, обаче предлагат и услуга за изготвяне на индивидуални оферти за клиенти. По този начин всеки ентусиаст може да зададе предварителния бюджет, с който разполага, и изискванията си за екскурзията, и агенцията да му изготви специално предложение.

 
 
Коментарите са изключени за Три европейски столици, които да посетите по Коледа