Торта „Лозалия“

| от |

Както вече стана ясно, обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.

Обичаме здравословната храна. До 6 май очакваме вашите вкусотии и кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница: Chronicle.bg

Торта „Лозалия“ от Ками Лозанова

10346919_648349228554347_1545575113_n

За блата:

* 3 яйца
* 150 гр. брашно
* 120 гр. захар
* 1 чаена лъжица ром или 1/2 есенция ром
* 1 кафена чашка ядки ( бадеми, орехи, лешник )
* щипка бакпулвер

Яйцата се разделят – белтъците със захарта се разбиват на сняг, добавят се един по един жълтъците след това на порции и сухите съставки. Пече се на 190 градуса С до зачервяване.

За крема:

* 400 мл. заквасена сметана
* 500 мл. цедено кисело мляко
* 150 гр. пудра захар
* настърганата кора на половин портокал
* 2 пакета желатин (20 гр)

10338914_648349085221028_1647665044_n

Първите четири съставки се разбиват. Желатина се накисва, разтопява на водна баня и се добавя към крема.

За сиропиране:

* 200мл. прясно мляко
* 100мл. портокалов сок
* до половин ампула есенция ром
Съставките се смесват.

Сглобяване:

* блата
* крема
* ароматното мляко
* + 2 пакета бишкоти

10306961_648349281887675_979868740_n

Кръгла форма за торта (23-25см) се покрива плътно с фолио за свежо съхранение. Стените и дъното се обливат с крема, подрежда се ред бишкоти като всяка се потапя в млякото. Така се кедуват до 3 реда бишкоти. Блата се набожда с вилица и се сиропира с млякото, захлупва се върху тортата и се оставя за една нощ в хладилника. На сутринта се обръща върху поднос. За украсата използвах бяла глазура :
5 с. л. хладка вода, 2 с.л. разтопено масло и около 200гр пудра захар се смесват.
Изрисувах я със сладкарски бои. Гъбките са от захарно тесто, а камъните са целувки покрити с глазура и оцветени.

10318714_648349365221000_1418214724_n

 
 
Коментарите са изключени за Торта „Лозалия“