Статуята на папа Йоан Павел Втори ще бъде до катедралата „Парижката Света Богородица“

| от |

Статуята на папа Йоан Павел Втори, дело на руския скулптор Зураб Церетели, ще бъде установена в Париж в близост до катедралата „Парижката Света Богородица“, предаде агенция ТАСС.

Издигането на монумента получи официалното разрешение от Архитектурното управление на Франция и от префектурата на Париж. Мястото, избрано за установяването на високия 3,6 метра паметник с маса 1,5 тона, е градската градинка в близост до храма. Тя носи името на папа Йоан XXIII.

Големият площад пред катедралата „Парижката Света Богородица“ от месец август 2006 година носи името на папа Йоан Павел Втори, но парижките власти категорично отказваха да бъде установен на него монументът, тъй като го считаха за „прекалено масивен“.

Бронзовата скулптура, оценена на 300 хиляди евро, беше дарена от Зураб Церетели на полската общност в Париж. Тя ще финансира само установяването на паметника. Монументът ще бъде обърнат с лице към течащата в близост река Сена. Постаментът е изработен от розов бургундски камък в хармония с бронзовата творба. Догодина през пролетта около монумента ще бъдат засадени сорт бели рози, кръстени на името на Йоан Павел Втори.

Тържественото откриване на паметника е предвидено за 25 октомври.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Статуята на папа Йоан Павел Втори ще бъде до катедралата „Парижката Света Богородица“