Спаначена торта с морковен крем от Мира

| от |

Както вече стана ясно, обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.

Обичаме здравословната храна. До 6 май очакваме вашите вкусотии и кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница: Chronicle.bg

Спаначена торта с морковен крем от Мирослава Василева

1

Един блат, чиято рецепта ми се стори повече от странна. Спаначен! Не можех да повярвам как от спанак ще стане сладкиш, но…реших и опитах. Разултатът беше повече от смайващ! Из целия дом се разнасяше деликатен аромат на нещо много вкусно. Дотук добре,но даденият крем развали магията!Така реших да измисля зеленчуков крем. Ето така се стигна до това деликатно и полезно изкушение …
СПАНАЧЕНА ТОРТА С МОРКОВЕН КРЕМ “МИРА“

Блат (за форма ринг 22см):

200г спанак (пресен)
1/2 ч.ч.олио
2 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1/2 бакпулвер

Крем:
800г моркови
500г маскарпоне
1 ч.ч. непълна захар

Сварете спанака,оставете го се да се охлади и се пасирайте с олиото.В отделен съд се разбийте яйцата със захарта до побеляване,добавете се спанака и разбийте добре.Прибавете пресятото брашно и бакпулвера.Печете на 180° до суха клечка.Оставете блата да изстине добре.
Сварете морковите и още топли пасирайте със захарта и щом изстинат напълно разбъркайте на ръка маскарпонето с дървена лъжица.

Отрежете капак от блата с дебелина около 1пръст и издълбайте долната част,тип купа.Издълбаната част направете на трохи и ги оставете за покриване на тортата(стават фини трохи без усилия).В издълбаната част изсипете 3/4 от крема и поставете капака.С останалата част от крема покрийте тортата,без притеснения,ако не е перфектно гладка,трохите ще заличат дефектите.Покрийте цялата торта със спаначените трохи и украсете по желание.В случая използвах няколко маслени бисквити,които залепих с крем и малко маково семе за разкош,и готови шоколадови и яйца.Да ви е сладко!

 
 
Коментарите са изключени за Спаначена торта с морковен крем от Мира