shareit

Ню Йорк вече усеща ефекта от забраната на транс мазнините

| от chronicle.bg, БТА |

Инфарктите и инсултите намаляха в няколко окръга на щата Ню Йорк, където беше забранена ресторантската храна, съдържаща запушващите артериите транс мазнини, съобщи Асошиейтед прес.

Кардиологът Ерик Бранд от университета Йейл проследи колко души са приети с инфаркт и инсулт в болниците на спазващите забраната окръзи на щата Ню Йорк. Като се започне три години, след като тя е въведена през 2007 г., те са намалели с 6 процента в сравнение с окръзите без такива разпоредби.

Изследването показва потенциала на подобна широка забрана, казаха експерти. Американското Управление за контрол на храните и лекарствата през 2015 г. даде на хранително-вкусовата промишленост срок до догодина да изчисти храните от изкуствените транс мазнини.

Трансмазнините, наричани също частично хидрогенирани мазнини, подобряват структурата и вкуса на храните. Те се използват масово за пържене в ресторантите, в бисквитите, крекерите, маргарина. Те повишават нивото на холестерола в кръвта и увеличават риска от сърдечносъдови проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Ню Йорк вече усеща ефекта от забраната на транс мазнините