shareit

Швеция продължава да бъде Швеция

| от |

PE203447

Вторият по големина град в Швеция, Гьотеборг, реши радикално да промени цялата система на работното време на държавните служители, така че сега те ще трябва да работят по 6 часа на ден.

Ако започнахте да им завиждате, ще ви подразним още малко, като кажем, че до момента работния им ден е продължавал само 7 часа.

Идеята е, че непълно работно време ще направи служителите по-продуктивни, а в експеримента ще участват две групи от местните власти – едната ще служи като контролна проба и ще работи редовните 7 часа, а втората ще се възползва от новото работно време. Двете групи ще получат същата заплата.

„Когато приключи ще сравним двете групи да видим в какво се различават. Надяваме се, че с новото работно време, нашите служители ще вземат по-малко дни отпуск и ще се чувстват по-добре психически и физически“, заяви заместник-кметът на Гьотеборг, Матс Филхем.

Освен по-добро здраве, един от мотивите за новото работно време е, че промяната ще отвори и нови работни места (теорията е, че ако някой не работи по Х часа на ден, ще трябва някой друг да довърши работата) и че ще насърчи хората да работят по-ефективно.

Проектът в Гьотеборг трябва да продължи около 1 година, а за подобни тестове с работното време се подготвят и още няколко града в Швеция.

Подобен експеримент бе проведен във Финландия, и завърши изключително успешно.

 
 
Коментарите са изключени за Швеция продължава да бъде Швеция