shareit

Швейцария конфискува вещи на бежанци

| от chronicle.bg |

Швейцарските власти ще конфискуват ценните вещи на бежанците, които пристигат в страната и ще облагат с 10% данък заплатите на онези, които се установят в страната. Това съобщава британското издание The Daily Express, като посочва, че строгите мерки следват примера на Дания, която това свое действие предизвика международен гняв и сравнения с нацистка Германия.

Швейцарските власти ще изземват вещи на стойност над 1 000 швейцарски франка, като според тях това е начин да се финансира издръжката на бежанците в страната.

„Ако в срок до седем месеца бежанецът напусне доброволно страната той ще може да получи обратно парите си, в противен случай средствата ще отидат за покриване на разходите, които генерира“, обясни говорител на швейцарските миграционни служби.

В случай че кандидатстващият за убежище реши да се установи в страната след признаване на хуманитарния статут, то той ще трябва да се откаже от 10 % от заплатата си за период от 10 години – или докато върне обратно на държавата 15 хил. франка.

Швейцарската медия SRF показа касова бележка, която сириец твърди, че е получил от властите, след като е бил принуден да им даде половината пари в брой, с които семейството е разполагало след разплащане с трафикантите, за да стигнат до безопасна държава.

Американското издание Washington Post констатира, че конфискуването на ценности от бежанците има „особено горчива конотация в Европа“, където нацистите са имали подобна практика в годините на Втората световна война.

Швейцарските закони изискват бежанците да допринасят за издръжката на бежанските лагери от 1990 година насам, посочва AFP.

 
 
Коментарите са изключени за Швейцария конфискува вещи на бежанци