Шизофрения, пътни злополуки, болести – вреди от употребата на канабис

| от |

Зависимостта от канабиса е сравнима с тази от хероина и последствията от употребата му, особено при най-младите, съобщава в. „Кориере дела сера“, позовавайки се на резултатите от 20-годишно изследване по поръчка на Световната здравна организация (СЗО).

Продължителното използване на канабис намалява умствените способности, предизвиква психическите смущения (удвоява риска от психични заболявания особено у подрастващите), пречи на шофьорските уменията и при бременните жени увеличава риска от раждане на недоносено бебе.

Това са част от заключенията на проф. Уейн Хол, който представи едно от най-задълбочените изследвания за вредите от постоянната и продължителна употреба на канабис. Предупрежденията на учения са адресирани до вниманието на всички и особено на най-младите.

Макар че през последните години канабисът беше частично узаконен на някои места, съществуват много истини, свързани с неговата продължителна употреба, които консуматорите трябва да знаят, смятат авторите на проучването.

На първо място този вид дрога, макар и класифицирана като лека, предизвиква силна зависимост. Едно от шест деца, употребявали продължително време канабис, стават зависими от този вид дрога с всички рискове, социални и здравословни последици, произтичащи от пристрастяването. При хора с недостатъчно развити умствени способности дрогата може да предизвика т. нар. ефект на руска рулетка, изразяващ се в отключване на тежки психически проблеми и риск от шизофрения.

От изследването става ясно, че шофирането под въздействието на марихуана удвоява опасността от пътни произшествия, макар че, предупреждават учените, статистиките са доста объркващи, поради честото смесване на консумацията на марихуана с тази на алкохол.

Употребата на „трева“ предизвиква важни и сериозни вреди, което я прави почти толкова опасна, колкото хероина и алкохола, смятат авторите на изследването. „Макар да не предизвиква смърт от свръхдоза, както хероина, има поредица от последствия, които дори и да не са фатални, са много сериозни: употребата на канабис е причина за бронхити, тумори, респираторни кризи и сърдечни пристъпи“, посочват авторите.

Най-опасна според експертите е употребата на канабис от хора с лабилна психика, при които той може да отключи душевно заболяване, особено, ако налице е наследствен фактор или дрогата е била консумирана продължително време в млада възраст. Авторите на изследването настояват за необходимостта от мащабна разяснителна кампания, която веднъж завинаги да обясни на хората, че марихуаната не е лека дрога.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Шизофрения, пътни злополуки, болести – вреди от употребата на канабис