shareit

СДСМ: Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко

| от |

Македонският премиер Никола Груевски вчера избра пътя на диктаторите като Слободан Милошевич, Николае Чаушеску и Александър Лукашенко за напускането на властта.

Решението за бруталното насилие срещу мирните граждани бе взето в дома на Никола Груевски вчера след обяд, заедно със Сашо Миялков /директор на Агенцията по сигурност и контраразузнаване, бел.ред./ и говорителя на кабинета Мартин Протогер, каза говорителят на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Петре Шилегов, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие Методи Методиев.

„Най-остро осъждаме насилието срещу мирните граждани. Все още не знаем точният брой на пребитите и арестуваните. Полицията на Груевски и Миялков преби млади хора, студенти, жени и невинни граждани“, каза още Шилегов.

Според него за всички в Република Македония вече е ясно, че гражданите са „решени да се борят до край за свободата и демокрацията“. Той призова главният редактор в македонската държавна телевизия Горан Петревски да „прекрати защитата за насилниците“ на Груевски, чието управление си отива“.

При вчерашните протести в центъра на Скопие се стигна до тежки сблъсъци с десетки ранени. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. До късните часове по улиците на града имаше отделни сблъсъци между полиция и протестиращи.

Спонтаният протест стана само няколко часа след като опозиционният лидер Зоран Заев разкри, че Груевски, заедно с вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на спецслужбите Сашо Миялков са се опитали да прикрият убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от полицай през юни 2011 година и да прехвърлят вината за смъртта на обикновен охранител. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за СДСМ: Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко