Рядко срещан кит с човка беше открит мъртъв на австралийски плаж

| от |

Кит с човка, дълъг над три метра, беше открит мъртъв на австралийски плаж, предаде Франс прес. Китът с човка е рядко срещана разновидност на най-големия морски бозайник, той е почти непознат на учените, тъй като живее на големи дълбочини.

Неотдавна американското списание PLOS ONE публикува изследване, в което се посочва, че кит с човка на Кювие потъвал на 2992 метра дълбочина, а друг останал под водата цели 137,5 минути, рекордни цифри за морски бозайници.

Така че животното, открито мъртво на плажа Редхед, намиращ се на около 150 км северно от Сидни, предоставя рядък шанс на учените да го проучат.

Фамилията на китовете с човка включва няколко разновидности и ДНК тестова трябва да определят към коя точно принадлежи намереното животно.

Специалистката по морска биология Елайза Бейли сподели по радиото, че през 20-годишната си кариера като учен тя никога не е виждала кит с човка. „Това океанско животно нормално живее далеч от крайбрежието и на много големи дълбочини“, заяви тя. „Вероятно то е било болно и може би възрастно, а може и да е получило травма“, изказа тя някои предположения относно смъртта му.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Рядко срещан кит с човка беше открит мъртъв на австралийски плаж