shareit

Русия не възнамерява да воюва с Турция

| от chronicle.bg |

Русия не възнамерява да воюва с Турция след вчерашния инцидент, при който турски изтребители свалиха руски самолет на спорна гранична територия между Сирия и Турция. Турция твърди, че самолетът е нарушил въздушното й пространство и не е реагирал на призивите да се оттегли, според Русия самолетът е свален над Сирия.

„Ние нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило“, каза руският външен министър Сергей Лавров пред ТАСС, цитиран от БТА. По думите му след инцидента възникват само въпроси към турското ръководство“.

„Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани“, каза още Лавров.

Турският външен министър е изразил съжаление в разговор по телефона с руския си колега във връзка с инцидента със сваления самолет Су-24, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили, предаде ТАСС.

Външният министър на Турция е изказал съболезнования на руската страна, съобщи още Лавров след телефонния разговор. Той е подчертал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС.

„Имаме сериозни съмнения, че е било непреднамерен акт, това много прилича на планирана провокация“, каза още Лавров пред журналистите.

Русия се надява, че нападението над самолета Су-24 няма да бъде използвано за прокарване на идеята за създаване на забранена за полети зона в този район, посочи той.

 
 
Коментарите са изключени за Русия не възнамерява да воюва с Турция