Референдум на Слави – ще има, но в средата на лятото

| от chronicle.bg |

Със 115 гласа „за“ Народното събрание прие поправка в Изборния кодекс, която доведе до абсурд провеждането на референдума на Слави Трифонов.

По предложение на БСП, референдумите и националните избори вече няма да се провеждат в един и същи ден – въпреки че това беше задължително условие по настоящия Закон за прякото участие на гражданите във властта.

Заявка за подобна промяна беше направена още преди седмици от страна на ГЕРБ, които обявиха, че държат референдумът на Слави Трифонов да се случи преди президентските избори през октомври тази година.

Промяната съвпадна и с решението на парламента да включи в дневния си ред обсъжданията по подписката на „Шоуто на Слави“ на 11 май, т.е. в първия работен ден след Великденската ваканция.

Заради събраните над 500 000 легитимни подписа, провеждането на референдума стана задължително, но НС има право на редакционни поправки.

По закон – президентът е длъжен да определи датата на референдума в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание.

Тази дата не може да е по-рано от 2 месеца и по-късно от 3 месеца от датата на обнародване на решението от парламента.

Ако президентът „побърза“ да пусне референдума незабавно след решението на НС, то датата за провеждане на националното допитване по 6-те въпроса ще се падне точно между средата на юли и средата на август – в най-активния отпускарски сезон.

Ако Плевнелиев се възползва от едномесечния аванс, който му дава законът, най-късната възможна дата за провеждане на референудма се пада в средата на септември.

Във всички случаи – информационната кампания по разясняването на въпросите, както и сблъскването на щабовете „за“ и „против“ конкретните питания, ще се състои в средата на лятната ваканция.

Екипът на „Шоуто на Слави“ предлага шест въпроса за национален референдум:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

 
 
Коментарите са изключени за Референдум на Слави – ще има, но в средата на лятото