shareit

Разрастват се лекарските протести в страната

| от chronicle.bg |

Общопрактикуващите лекари от още 9 области се присъединяват към протеста на своите колеги, започнал заради липса на финансиране на сектора и здравните реформи. Джипитата ще бъдат подкрепени и от колегите си от Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

Лекарските протести започнаха в Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград. Ловеч и Перник също се присъединиха. Личните лекари няма да работят в продължение на няколко часа и няма да изписват лекарства, заплащани от Здравната каса. За неотложните нужди на пациентите са осигурени дежурни кабинети.

От Столичната лекарска колегия (СЛК) също подкрепиха колегите си и апелираха още лекари за присъединяване към протеста. Здравният министър Петър Москов коментира, че няма основание за протест, тъй като реално пари за сектора за увеличени.

Недоволството срещу него идва и от новоприетата Национална здравна карта и въвеждането на пръстов идентификатор на пациентите в болниците. Вчера Москов подписа анекс към Националния рамков договор от миналата година, тъй като за настоящата такъв не се подписа.

Българският лекарският съюз решава днес дали да поиска официално оставката на здравния министър, след като преди дни сне доверието си от него и от ръководството на НЗОК.

Личните лекари се обявиха за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор.

 
 
Коментарите са изключени за Разрастват се лекарските протести в страната