shareit

Размирният Фъргюсън 2: Двама полицаи простреляни по време не протест

| от |

Двама полицаи са простреляни по време на протести в град Фъргюсън, Мисури. Престрелката е станала рано тази сутрин пред централата на местната полиция, съобщиха американските медии. Инцидентът е станал по време на сблъсъци между силите на реда и протестиращи, които са се събрали пред полицията след оставката на шефа на полицията.

Ужасените свидетели разказват, че са чули минимум 4 изстрела. Фоторепортер, който е бил на мястото на събитието, разказва, че двамата полицаи са били качени на линейки, които са ги откарали до най-голямата щатска болница.

След стрелбата веднага е било засилено присъствието на полицаи от силите за борба с безредиците. Не е ясно дали изстрелите са свързани с протестите. Очевидци твърдят, че са били в центъра на кръстосан огън, а куршумите летели от всички страни.
Началникът на полицията във Фъргюсън, Мисури, Томас Джаксън подаде оставка, предаде „Ройтерс“.

Фъргюсън се прочу в цял свят с размирните си протести, които започнаха през август миналата година. Причината за общественото недоволство беше смъртта на 18-годишния афроамериканец Майк Баун. Невъоръженият тийнейджър бе застрелян от полицай на 9 август 2014 година. Той пътувал в своя автомобил към къщата на баба си.

Подробностите около инцидента са все още неясни. Служители на органите на реда заявиха, че момчето било заподозряно в извършването на кражба. В документите, разпространени от полицията се казва, че Браун е откраднал кутия цигари от магазин. При това той грубо блъснал работника в супермаркета, който се опитал да го спре. Смъртта на Браун предизвика вълна от протести с расов оттенък и сблъсъци с полицията в целия щат. Полицията задържаше средно между 40 и 60 души на ден. Стигна се и до престрелка след като мирния протест от над 100 души се превърнал в хаос. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. В операцията за овладяване на размириците бяха включени бойна техника и хеликоптер на специалните част на американската полиция (SWAT). Очевидци на събитията разказваха, че протестиращите са хвърляли бутилки и са стреляли, което принудило полицията да използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата.

През ноември същата година двама агенти на ФБР бяха ранени при стрелба край американския град Фъргюсън. Агентите се отзовали на сигнал за човек, барикадирал се в къща в района. И до сега не е ясно дали случаят е свързан с размириците във Фъргюсън през август.

 
 
Коментарите са изключени за Размирният Фъргюсън 2: Двама полицаи простреляни по време не протест