Радо Янков падна във финала и остана втори

| от chronicle.bg |

Радослав Янков пропусна да спечели втора поредна победа в паралелния гигантски слалом за Световната купа по алпийски сноуборд в Банско, след като хадна във финалното спускане.

Въпреки това след второто си място носителят на Кристалния глобус за миналата година увеличи аванса си в генералното подреждане и даде силна заявка за защита на своя трофей този сезон.

Янков бе най-бърз в квалификациите и това му позволи във всяко спускане да избира пистата и той неизменно се спираше на синята, която му донесе късмет в петък.

На 1/8-финала той бе по-бърз само с 12 стотни от трикратния носител на Световната купа и двукратен световен шампион Андреас Промегер (Ав).

В 1/4-финалната серия за първи път и в двата състезателни дни изоставаше от някой от съперниците си, но пък Каспар Флюч (Швейц) падна в долната част на трасето и получи тежка травма и така Янков се класира за полуфинала. Там го очакваше доскорошният водач в генералното класиране и двукратен носител на Купата Бенямин Карл, но както и в петък, чепеларецът се оказа по-бърз, класирайки се за последното спускане с аванс от 39 стотни.

В спускането за титлата Янков имаше за съперник Силвен Дюфур (Фр), който се намира едва на 20-о място в генералното класиране за Световната купа (от паралелния слалом и паралелния гигантски слалом).

Под мощните овации от трибуните в Банско Янков водеше, преди да падне в средата на трасето. Веднага след това и Дюфур пропусна врата, но се върна и премина легално през вратата, след което необезпокояван стигна до финала. Янков също тръгна да се връща, но видя, че няма как да успее и предпочете да не завърши.

В малкия финал за третото място пък Бенямин Карл се отказа по средата на трасето и така бронзовия медал спечели Щефан Баумайстер (Гер).

Така, със спечелените 800 т., Янков вече има 3520 на върха в генералното класиране, а втори е Карл с 3140.

При жените първа стана Альона Заварзина, която изпревари на финала победителката от петък Патриция Кумер (Швейц).

 
 
Коментарите са изключени за Радо Янков падна във финала и остана втори