shareit

Путин: Ще направим всичко виновните да понесат наказание

| от |

Ще бъде направено всичко, за да може убийците и организаторите на покушението срещу Борис Немцов да понесат заслужено наказание. Това се казва в съболезнователен адрес, изпратен от руския президент Владимир Путин до Дина Ейдман, майка на убития политик.

„Уважаема Дина Яковлевна, приемете моите дълбоки съболезнования във връзка с непрежалимата загуба. Искрено споделям вашата мъка“, подчертава Путин, цитиран от ТАСС.

„Ще бъде направено всичко, за да може организаторите и извършителите на това подло и цинично убийство да понесат заслужено наказание“, уверява още руският президент.

Той подчертава, че „Борис Немцов остави своя следа в историята на Русия, в политиката и обществения живот“. „На него му се падна да работи на важни постове в трудния за нашата страна преходен период. Той винаги откровено и често е заявявал своята позиция, отстоявал е своята гледна точка“, отбелязва Путин.

Известният руски политик Борис Немцов бе разстрелян с 4 куршума в центъра на Москва. Убийството стана на Големия Москворецки мост, като по политика е стреляно от преминаващ автомобил. Полицията стартира операция „Залавяне“, взети са всички мерки за задържане на убийците. По време на стрелбата 55-годишният Немцов е бил в компанията на младо момиче, 24-годишна украинка. Той ще бъде погребан на 3 март в Троекуровското гробище в Москва.

Борис Немцов е бивш вицепремиер на Русия. Той беше съпредседател на партия ПАРНАС. Политическият му възход е свързан най-вече с управлението на покойния вече президент Борис Елцин. С идването на власт на Владимир Путин Немцов се превръща в яростен опозиционер. Арестуван е неколкократно за организиране и участие в несанкционирани от властите митинги.

През 2008 г. Немцов беше кандидат за президент. Бил е депутат във Върховния съвет парламента на РСФСР. Той е бил президентски представител в Нижни Новгород, след това и първи губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 г. е избран за член на Съвета на Федерацията на Русия. Министър на горивата и енергетиката (24 април – 20 ноември 1997 г.), първи зам.-председател (17 март 1997 – 28 април 1998) и вицепремиер (28 април – 28 август 1998) на правителството на Русия, оглавявано от Сергей Кириенко. От 2005 до 2006 г. Немцов бе съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Путин: Ще направим всичко виновните да понесат наказание