shareit

Путин набира свой чуждестранен легион

| от |

Намаляването на броя на наборните войници принуждава руските власти да набират за въоръжените си сили чуждестранни граждани, пише в. „Ла Република“.

Според автора на материала Никола Ломбардоци това няма да е копие на чуждестранния легион, защото времената и условията са съвсем различни. В момента, обаче, всеки млад европеец, азиатец или дори американец може да влезе в руската армия стига да иска. Съгласно подписан от президента Владимир Путин указ руската армия е отворена за млади хора от която и да е страна, навършили 18 г. Изискванията за здравословно състояние и физически данни ще бъдат същите като за руските граждани. Новобранците ще могат да бъдат насочвани и към участие в бойни действия. Чужденците трябва да знаят руски, а знанията им по този въпрос ще бъдат проверявани от специална комисия.

Решението за отваряне на руската армия за чуждестранни граждани беше взето още през 2003 г., но прилагането му на практика беше отлагано досега по ред причини. В момента главна причина за спешното изпълнение на това решение е нежеланието на младите руснаци да влизат в армията – според проучвания на общественото мнение, правени от министерство на отбраната, младите руснаци не са привлечени от възможността да изкарат живота си в униформа.

„Хиляди млади чужденци, основно пристигнали от Европа, воюват в източна Украйна, където продължава войната. Всеки ден те се противопоставят на проруските сепаратисти. Става дума за своего рода черен интернационал, чиито членове доброволно маршируват, демонстрирайки неонацистки отличителни знаци, които прославят Степан Бандера и даже самия Адолф Хитлер. Президентът Петро Порошенко неотдавна съобщи, че иска да дава украинско гражданство на бойците за техни заслуги към страната, което беше посрещнато с пълно мълчание от Европа и Съединените щати. Това може да се смята като едно от обясненията за създаване на „руския чуждестранен легион“, наричан от московските дипломати „симетричен отговор““, пише Ломбардоци. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Путин набира свой чуждестранен легион