Путин и убийството на Немцов

| от |

След убийството на Немцов Кремъл заговори за тъмни сили, които искали да дестабилизират Русия, пише Дойче веле. Колко ли слаб трябва да е този режим, щом се опасява, че може да бъде разклатен от смъртта на един политик без реална власт?

Съвсем скоро руските тайни служби ще ни посочат убиеца на Борис Немцов. И нищо чудно той да е същият човек, който в петък вечерта е натиснал спусъка на оръжието, убило Немцов. Но както показват много други подобни случаи от миналото, това няма да означава, че случаят е разплетен. И именно тук този брутален акт се превръща в политически въпрос.

Страховете на Кремъл

Малко вероятно е поръчителят на това убийство да се казва Путин. Но не защото не можем да си представим, че бившият офицер от КГБ е способен на такова нещо. А защото Путин е достатъчно умен, за да знае, че един опозиционен политик със сравнително скромен брой привърженици не може да представлява реална заплаха за режима му.

Или все пак е заплаха? Реакцията на Кремъл след покушението беше от една страна предвидима. От друга обаче тя е и изобличителна, тъй като неволно свали част от маската на властта. Режимът заговори за „провокация“ и за тъмни сили, които искали да дестабилизират Русия. Колко ли слаб трябва да е този режим, след като се опасява, че може да бъде дестабилизиран от убийството на един политик без реална власт?

Вярно е, че траурните шествия за Немцов в Москва и Санкт Петербург бяха впечатляващи. Но политическите възгледи на участниците в тези прояви за съжаление все още не са в състояние да мобилизират достатъчно силна подкрепа. И въпреки това моменти като тези карат „силния човек“ в Кремъл да слезе за малко на земята. Някой очевидно изпитва страх от възможна промяна. И очевидно „меката сила“ (soft power), характерна за обществата в (Западна) Европа, все пак е достатъчно силна, за да разклати уж стабилната постройка на властта в Москва.

Отровните кълнове, посяти от Путин

Именно това ни подсказва каква може да е истината за убийството на Немцов. Дали от убеждение или заради политически сметки, Владимир Путин създаде в Русия атмосфера на истерия и омраза, която развързва ръцете на най-тъмните сили в обществото. Тези отровни кълнове, посяти от него, сега поникват. Който чрез клеветническа пропаганда на практика дава за отстрел инакомислещите, няма какво да се чуди, когато някакви безумци пристъпват към действия. От юридическа гледна точка президентът Путин не е отговорен за убийството на Немцов. Но политическата отговорност за това престъпление е негова.

Петер Щурм, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

www.faz.net

Всички права запазени. © Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 
 
Коментарите са изключени за Путин и убийството на Немцов