shareit

Полицията е застреляла имигрант на границата

| от |

Нелегален имигрант е прострeлян на границата ни снощи и малко по-късно е починал на път за болницата.

През Турция са влезли 2 групи нелегални имигранти от Афганистан от над 50 души. Афганистанците са влезли от място, където не е имало ограда.

Около 22 часа афганистанците срещат автопатрул от 3-ма униформени в Средец и по думите на главния секретар на МВР Георги Костов – при опит за задържане, проявяват агресия.

Единият от полицаите от патрула е произвел предупредителен изстрел. Все още не е ясно как от този предупредителен изстрел се е стигнало до прострелване. Пак по описанието на главния секретар е възможно да става дума за рикошет.

Главният секретар на МВР Георги Костов посочи, че групата афганистанци не е била въоръжена. До стрелба от страна на полицаите, които патрулират в района, се стига, защото вероятните бежанци са отказали да спрат след дадено разпореждане.

След произвеждането на изстрелите един от мигрантите е ранен в тила. Полицаят, произвел изстрела, твърди, че е стрелял предупредително във въздуха, а имигрантът е прострелян от рикоширал куршум. Дали това е било така, предстои да се провери. Впоследствие пострадалият е починал.

Мигрантите – 54-ма мъже, са навлезли на българска територия от Турция. Придвижвали се пеш. Нямали документи за самоличност, допълни Костов пред Нова телевизия.

„Това са хора с добра спортна форма, на възраст между 20 и 30 години. Не се изключва те да имат принадлежност към някаква не съвсем хуманитарна организация”, обясни главният секретар на МВР.

Средец се намира в Бургаска област, на около 1оо километра от границата, в полите на Странджа планина.

Имигрантите са засечени от патрул от трима полицаи. „54 срещу трима. Как може да се противостои на това число?“, коментира Костов след въпрос на журналисти по време на извънредна пресконференция по случая. На мястото е изпратено подкрепление и всички имигранти са задържани. Към момента няма информация за задържани във връзка с нелегалното преминаване български граници.

По случая се води досъдебно производство.

Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна по спешност Европейския съвет. Той бе уведомен за случилото се по време на дебатите за Турция.

„Премиерът Борисов ме уведоми. За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство. Всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване на контрола по нашите външни граници”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

 
 
Коментарите са изключени за Полицията е застреляла имигрант на границата