shareit

Пол Макнами: Григор трябва да се цели в топ 8 през този сезон

| от |

„Целта на Григор Димитров за този сезона трябва да е да завърши годината в топ 8 на ранглистата и да се класира за Лондон“, сподели в интервю за БГНЕС световноизвестният тенис експерт Пол Макнами, който е на посещение в България.

Макнами, който има 4 титли от Големия шлем на двойки, е в София по покана на Българска федерация тенис, за да помогне в подготовката на тима ни за Купа Дейвис преди мача с Латвия следващата седмица. „Важно е момчетата да бъдат позитивни. Винаги е трудно да играеш като гост в Купа Дейвис, но техните позиции в ранглистата не са лоши, а те никога не лъжат. България има добър шанс да спечели този мач. Може би не сте фаворити, но енергията в тима е много позитивна, капитанът върши много добра работа в момчетата. Духът е на високо ниво, отборът изглежда в добра форма, коментира австралиецът.

„Винаги има повече напрежение, когато играеш за своята страна и за своя отбор. Няма къде да се скриеш, има голям медиен интерес, голям интерес от феновете. Гостуванията са много по-трудни, отколкото домакинствата. Публиката ще даде сили на другия отбор. Трябва да си подготвен за това всички да са срещу теб. Отборът трябва да бъде обединен и от това, което виждам, нещата изглеждат много добре“, допълни той.

Според Макнами, с помощта на Григор Димитров България може да бъде домакин на турнир от АТР сериите в следващите години. „България има потенциала да приеме турнир от АТР сериите, но това зависи от икономиката, бизнес страната на спорта. Не е лесно да приемеш такъв турнир, трябва комерсиална подкрепа от бизнеса. С времето ще стане по-лесно, Григор ще напредва в ранглистата и тенисът ще става все по-голям спорт тук, правителството ще дава по-голяма подкрепа и тогава ще се появи възможността. Донякъде не е честно, че това зависи от Григор, но такава е реалността – когато имаш топ играч, това помага на спорта“, обясни той.

„За Григор е важно да се представя силно на турнирите от Големия шлем. Неговата цел за тази година трябва да е топ 8 и да се класира за Лондон. Беше близко миналата година, но през тази година трябва да го направи. Това означава, че през следващата година ще е поставен сред топ 8 на турнирите от Големия шлем, а това е от огромно значение. През тази година може да надгражда над това, което е постигнал до момента. Той е страхотен тенисист, така че не се притеснявам за него“, коментира Макнами най-добрия ни тенисист.

„Младите момчета няма да могат да изместят големите имена през тази година. Финалът на US Open миналата година бе изненадващ, но не очаквам това да се повтори. Големите играчи все още са на по 27-28 години, те са в пика на своята кариера. Ще трябва да минат още 2 години, преди да се случи сериозна промяна. Тогава Григор, Кирьос, Корич, Раонич и Нишикори ще са готови. Не мисля, че ще има промяна в топ 4 през тази година“.

„Не искам да поставям напрежение върху Григор, но той определено има шанс за номер 1 в света. Ако няма късмет, ще стигне до номер 2 или 3, но той има всички дадености, за да бъде голям тенисист. Не е лесно да стигнеш върха, всички искат да бъдат там. Всеки би дал всичко от себе си, за да бъде номер 1 в света. Той работи здраво, вече е силен физически, все още е млад, като цяло се справя доста добре“, завърши австралиецът. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Пол Макнами: Григор трябва да се цели в топ 8 през този сезон