shareit

Почина създателят на модните марки North Face и Esprit

| от chronicle.bg, по New York Times |

Американският милионер и съосновател на марките The North Face и Esprit Дъглас Томпкинс е починал при каякинг в езеро в южната част на Чили. Смъртта му е потвърдена от болницата в Колихайк, в която е приет с тежка хипотермия.

По данни на чилийски медии трагедията се разиграла в езеро „Генерал Карера“ на границата между Чили и Аржентина.

72-годишният Томпкинс е бил в каяка заедно с още петима души, които са с леки наранявания.

Чилийските власти съобщават, че силно вълнение в езерото предизвикало обръщането на каяка. Военен патрул е спасил трима от лодката, а хеликоптер – останалите трима.

Езерото е известно с непредсказуеми метеорологични условия, а Томпкинс е прекарал доста дълго време във водата при температура под 4 градуса по Целзий.

Дъглас Томпкинс е роден на 20 март 1943 година в Охайо.

Милионерът натрупва богатството си в търговията, но през 90-те години се отдава на страстта си към природата – летене, катерене и обиколки в целия свят.

Създава North Face като малък магазин за ски оборудване в Сан Франциско през 60-те години и допринася за налагането на мотото на компанията Never Stop Exploring („Никога не спирай да откриваш”)

През 1964 година се жени за Сузи Томпкинс Бюел, с която започват да продават рокли – това се превръща в основата на мултимилиардния бизнес на модния бранд Esprit, известен със спортното си облекло и дрехи за всекидневието. Двамата се разделят в края на 80-те, но именно в този период бизнесът му достига пика. През 90-те му писва от корпоративния свят и продава своя дял от Esprit за над 150 милиона долара.

Мести се в Чили заради екологичните заплахи, предизвикани от човешката дейност, които за Томпкинс са възможности за развитие на дейности, свързани с опазване на околната среда.

Той купува земя и създава един от най-големите частни паркове в света – Пумалин, в който са запазени 715 000 акра вечно зелени гори и се простира от Тихия океан, до Антите. Кръстен е на пумите, които живеят в девствените гори на парка.

Томпкинс е носител и на редица награди за опазване на околната среда.

 
 
Коментарите са изключени за Почина създателят на модните марки North Face и Esprit