shareit

Плащаме данък за сладкото и кафето

| от |

Данък за шоколадите, бисквите, кафето и другите вредни храни, от така наречената група „junk food”. Това е най-новата мярка за борба с наднорменето тегло и нездравословния начин на живот, която смята да предприеме здравния министър Петър Москов:

„Продукти, съдържащи над вредния праг трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др. ще бъдат обложени с данък по подобие на други европейски държави.”

Ако данъкът „Вредни храни” бъде въведен, то ще плащаме с 10 процента отгоре от цената на любимите ни вафли и бискивите, че и на кафето. Също така ще ни излезе наистина „солено” ако сме любители на храните с прекомерно съдържание на сол – консервите, колбасите, месни деликатеси и др. Очаква се поскъпването на нездравословните храни да отблъсне потребителите и така те ще спасят здравето си.
Не е ясно обаче какво ще стане с производството на бяло саламурено сирене и кашкавала, в които се влага много сол.

Данък „Вкусно, но вредно” бе въведен в Дания преди 4 г. е въведен данък върху храни с повишено съдържание на наситени мазнини. От поскъпването приходите в хазната се увеличили с ъс 160 млн. евро годишно. През 2011 г. мярката бе въведена в Унгария. Приходите за унгарския бюджет бяха около 110 млн. долара годишно. Цените на „junk” храните и напитките скочиха с над 50%.

 
 
Коментарите са изключени за Плащаме данък за сладкото и кафето