Пица с давност три години

| от |

Учените откриха метод, с който да елиминират и контролират патогенните микроорганизми в храната. Това означава, че вече могат да се произвеждат храни с удължен срок на годност и да се консумират напълно безопасно след три години например.

С тази технология учените създадоха стройна структура от бариери за бактериите и спряха тяхното образуване в парче пица, съобщи Tech Insider. Методът контролира киселинността на соса, съдържанието на вода и кислород в пакета и правилното наслояване на съставките.

„Единствената съставка, която променя вкуса си е сосът”, съобщават експертите. „Тъй като контролираме нивото на pH, тригодишната пица е малко по-кисела”.

Те обясниха и че пицата е претърпяла многобройни вътрешни тестове, за да се анализират промените в цвета й. Изследвани са поединично всичките й съставки, за да може да бъде сигурно, че пицата е годна за хапване.

Готовия пакет пица с три години срок на годност остава само да бъде сложен в камерата при -100 градуса за 5 месеца, което е същото като да я оставите три години при -80 градуса.

Някои от военните са опитали парчетата тригодишна пица и са оценили високо вкусовите й качества.

Крайният продукт може да се яде направо от опаковката или да се затопли, ако разполагате с време и средства.

Военните отдавна мечтаят за пица в консерви. Още от 1981 година, когато са започнали доставките на консервите, готови за консумация. Те бяха изпращани на местата, където армията на САЩ не може да осигури кухня и готвачи.

Методът на тригодишната пица е разработен от лабораторията Natick. Експертите се занимават с него от пет години. Тази технология може да се приложи за произвеждане на богати на въглехидрати, протеини и други хранителни вещества храни. Така посредством компютър и подходящ софтуер, войниците сами ще могат да избират менюто си. Единственото, което се иска от тях е да са в добра форма, а техният физически и хранителен статус ще се измерва до 2025 година, след което личните им данни ще бъдат изпратени обратно на експертите.

Въпросният софтуер има за цел да установи от какви съставки имат нужда военните. Тогава учените ще изработват специална храна за тях, част от „менюто”, в зависимост от здравословните им нужди. Така ще се знае кой войник не е имал достатъчно протеин или на кого му трябва допълнително кофеин.

 
 
Коментарите са изключени за Пица с давност три години