Когато в едно ястие се използват много орехи, в него се прокрадват специфични горчивина и стипчивост, които издигат вкусовете на останалите продукти и им дават възможността да се изявят. Рецептата ни е предоставена от menumag.bg
500 г пилешко филе, 2 ч. ч. пилешки бульон, 2 с. л. орехово олио или зехтин, 2 ч. л. едросмлян червен пипер, 2 с. л. магданоз, ситно нарязан, орехи за поднасяне, за соса: 1 филия хубав бял или пълнозърнест хляб без кората, 2 с. л. пречистено масло, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 2 скилидки чесън, пресовани, 1 ч. л. лют червен пипер 1 ч. ч. счукани орехи
1. Филето се залива с бульона и се вари около 15 мин. или докато е готово. Охлажда се.
2. Хлябът се накисва в чаша охладен бульон от пилето, изстисква се и се натрошава в купа.
3. Маслото за соса се загрява и в него за 2 мин. се запържва леко лукът, добавят се чесънът и пиперът. Отстранява се от огъня.
4. Смлените орехи, хлябът и лучената смес се пасиратс 1 ч. ч. от пилешкия бульон. Подправя се със сол и пипер на вкус.
5. Филето се накъсва на конци и се смесва със соса.
6. Ореховото олио се загрява с червения пипер и се поръсва върху пилето. Отгоре се разпределят магданозът и орехите.