shareit

Първо споразумение в ООН за Сирия

| от chronicle.bg |

Държавите-членки в Съвета за сигурност на ООН приеха единодушно резолюция за мирен план. Документът, подкрепен от САЩ и Русия, предвижда следващия месец да започнат преговори между властта и опозицията, както и преходно правителство и избори. Това е първо споразумение между т.нар. Велики сили откакто се води войната в Сирия, която вече продължава 4 години и предизвика 250 000 жертви.

В резолюцията обаче не се засяга най-спорният въпрос – политическото бъдеще на сирийския президент Башар Асад. То се ограничава да до фразата: „сирийският народ ще реши бъдещето на Сирия“. Москва настоява Асад да продължи да бъде част от управлението на Сирия, докато според Вашингтон той трябва да напусне поста, тъй като е отговорен за убийства на протестиращи и избиване на цивилни.

Американският държавен секретар Джон Кери призна за разногласията по отношение на Асад, но определи резолюцията като крайъгълен камък за разрешаване на конфликта в Сирия. Според него на сирийския народ се дава истински избор между „войната и мира“.

Русия и Китай са двете държави в СС на ООН, които настояват Асад да не бъде принуден да напусне властта като предварително условие за мирни преговори. Точно противоположна е позицията на умерената сирийска опозиция, която отказва да преговаря с диктатора.

Резолюцията призовава генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да събере страните в сирийския конфликт още в началото на януари на мирни преговори. Предвидено е до шест месеца след това да бъде установено управление, включващо всички групи, което да не е доминирано от никоя религиозна общност, както и да бъде договорен график за изготвяне на нова конституция.

Свободни и честни избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН до 18 месеца след приемането на основния закон.

 
 
Коментарите са изключени за Първо споразумение в ООН за Сирия