Парламентът подкрепи договора за МИГ-овете в Полша

| от chornicle.bg |

Парламентът гласува в подкрепа на законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на България и правителството на Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщава БНР.

Документът беше одобрен на първо четене с гласовете на 133-ма депутати, а 42-ма бяха против.

Междуправителственото споразумение с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и ползване на два полски двигателя за период от две години. Двата полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане в сила на споразумението. Договорената цена за ремонта е 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.

При разглеждането на споразумението в комисията по отбрана било отбелязано, че възстановеният ресурс от по 200 часа на двигател осигурява ограничен период на използване и не решава въпроса с поддръжката или модернизацията на намиращите се на въоръжение в Българските военновъздушни сили самолети.

От АБВ обявиха, че въвличането на парламента като страна по договора е опасен прецедент, като става въпрос за частно-правното партньорство между Министерството на отбраната и полския завод и Народното събрание не би трябвало да е част от него.

Руската компания, производител на изтребителите МиГ-29, се закани да съди България за договора, ако той бъде приет от парламента.

 
 
Коментарите са изключени за Парламентът подкрепи договора за МИГ-овете в Полша