shareit

Освободен е журналист, отвлечен от „Ал Кайда“

| от |
Питър Тио Къртис беше отвлечен през октомври 2012 г. в Сирия

Американският журналист Питър Тио Къртис, който беше отвлечен преди две години от „Ал Кайда“ в Сирия, беше освободен. Това съобщи държавният секретар на Съединените щати Джон Кери, без да разкрива подробности. Новината дойде на фона на поредните размирици в страната и съседен Ирак.

Питър Тио Къртис беше отвлечен през октомври 2012 г. в град Антакия. Той е бил предаден на представители на ООН чрез посредничеството на Катар. Къртис вече е напуснал Сирия и скоро ще се завърне в Съединените щати.

Добрата новина идва броени дни, след като ислямистки бойци обезглавиха друг журналист – Джеймс Фоули. В негова памет в Ню Хемпшър беше отслужена църковна служба, на която присъства семейството му и много негови приятели.

В същото време сраженията в Сирия продължават. Бойци на „Ислямска държава“ превзеха ключовата военновъздушна база Табка. Тя беше последният контролиран от правителството обект в североизточната провинция Ракка.

В съседен Ирак американските военновъздушни сили нанесоха няколко удара по позиции на ислямистите. Според някои експерти е само въпрос на време Съединените щати да започнат да извършват подобни атаки и на сирийска територия.

Иракската армия на свой ред успя да отблъсне нападение срещу най-голямата рафинерия в страната в северния град Байджи. В резултат на ожесточените боеве през последните дни са загинали десетки хора, но точният им брой не е известен. / news7.bg

 
 
Коментарите са изключени за Освободен е журналист, отвлечен от „Ал Кайда“