shareit

Оставане или излизане: Великобритания решава

| от chronicle.bg по webcafe.bg |

Британците гласуват в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне. Позициите на двете страни са изравнени, което прави резултата непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна.

Премиерът Дейвид Камерън вече предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса.

Право на глас имат около 46,5 милиона регистрирани избиратели в 382 избирателни района, което е електорален рекорд. Разкрити са 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал.

Гласуването е от 7 до 22 ч. местно време.

Законът не забранява предизборна агитация в деня на гласуването, но по взаимно съгласие политическите партии се въздържат от това.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80 на сто от регистрираните избиратели, или между 27 и 36 млн. души. Те ще трябва да отговорят на въпроса:

„Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?“.

Окончателният процент на участвалите ще стане ясен около 6 ч. сутринта на 24 юни.

Този показател е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. Слабо участие вероятно ще бъде по-благоприятно за лагера на привържениците на излизането от ЕС, защото се смята, че те ще бъдат по-мотивирани да излязат да гласуват.

Във Великобритания живеят около 3 млн. души ( 5 на сто от населението), които са родени в други страни от ЕС.

От тях обаче в референдума могат да участват само жители на ЕС от Ирландия, Малта и Кипър. Така около 1,5 млн. граждани на ЕС във Великобритания са лишени от право на глас.

Избирателната комисия посъветва гласуващите да не си правят селфита в избирателните секции, защото „могат потенциално да нарушат изискванията за тайната на вота“.

Преброяването на гласовете в секциите по места ще започне веднага след затварянето им и ще се извършва ръчно. Първи частични резултати се очакват малко след полунощ местно време (2 ч бълг. време).

Големите електронни медии не са обявили планове за екзитполове, съответно и за прогнозни резултати след края на гласуването, тъй като позициите са изравнени и рамките на статистическата грешка са твърде широки, за да се направи надеждна прогноза.

Някои финансови институции обаче са поръчали частни допитвания, които да окажат влияние върху борсите, скоро след края на гласуването в 22 ч.

В деня на гласуването се очакват резултати от телефонна анкета на агенция „Ипсос МОРИ“ по поръчка на вестник „Ивнинг стандарт“.

Така или иначе публикуването на екзитполове преди края на гласуването е забранено.

Първи индикации коя от двете страни има мнозинство се очакват в петък около 5:30 ч бълг. време, след като повечето местни избирателни райони обявят резултатите си.

 
 
Коментарите са изключени за Оставане или излизане: Великобритания решава

Повече информация Виж всички