Официално: Зорница Русинова е новият социален министър

| от chronicle.bg |

Мнозинство от 135 гласа подкрепи Зорница Русинова за социален министър. Любопитното е, че досегашната заместничка на подалия оставка Ивайло Калфин събра повече гласове от Меглена Кунева (106), която тя стана образователен министър, и Екатерина Захариева (126) за правосъден министър.

Русинова бе предложена от премиера Бойко Борисов, тъй като има дългогодишен стаж в Министерството на труда и социалната политика. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че дебат за новия министър няма, защото всички са единодушни във високата оценка за работата на Ивайло Калфин и управлението в социалния сектор досега.

„Колегите от ляво имаха само един мотив – че са в опозиция и за това няма да подкрепят Зорница Русинова“, изтъкна той. Самият Калфин също призова за подкрепа към Русинова.

Корнелия Нинова от БСП съобщи, че колегите й няма да подкрепят Русинова, защото тя е работила в „най-антисоциалното правителство на прехода“. 68 депутати бяха против новия министър, сред които и ДПС, а 8 гласуваха „въздържал се“.

Зорница Русинова съобщи, че ще работи на принципите на диалога, активността и съпричастността.

Това е четвъртата персонална промяна в кабинета „Борисов 2″, след като оставки подадоха бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, на правосъдието Христо Иванов и на образованието Тодор Танев.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Под ръководството на Русинова са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201″, както и проект „Красива България“. Като заместник-министър в настоящото правителство, тя е отговаряла за европейски фондове, международните програми и сътрудничество.

Тя е магистър по международни икономически отношения от УНСС и по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Владее писмено и говоримо английски и руски език.

 
 
Коментарите са изключени за Официално: Зорница Русинова е новият социален министър