„Ние можем“ с китарни рифове

| от |

Медиите обичат да описват учениците като мързеливи фенове на Джъстин Бийбър, забили поглед в смартфоните си. И докато сипят клише до клише върху главите им, учениците нито стоят послушно на едно място, нито успяват да се впишат в този образ.

Йоанна Лазарова и Десислава Манова са дванадесетокласнички в Американския колеж в София. Вместо да обикалят улиците за избор на бални рокли, те обикалят репетиционни, за да привличат рок групи към каузата си – благотворителен фестивал от ученици за ученици.

Йоанна е в хуманитарна паралелка с немски език, а Деси учи испански и химия. И двете виждат бъдещето си свързано с децата и образованието. Затова и в последната година от гимназията решават да се заемат с организирането на рок фестивал, събраните средства от който ще бъдат дарени за образованието на деца в неравностойно положение.

„Развита държава сме и все пак има деца, които нямат образование, семейства, никаква стабилност в живота си и решихме, че това е нещо наистина важно, за което искаме да помогнем”, казва Йоанна. Целта е чрез музиката ученици на тяхната възраст да се обединят около кауза и да помогнат на своите връстници, които не са имали късмета да се родят в стабилен дом.

Идеята за фестивала We Can се ражда още през май 2016 година, а самото събитие ще се състои между 21 и 23 февруари.

Вече са успели да намерят групи, които да вземат участие, място, на което да се проведе, спонсори и партньор ( фондация „Надежда и домове за деца”), който да гарантира, че парите ще бъдат дарени на правилното място.

Срещу всичко това те получават удоволствието да са направили нещо смислено.

От ученици за ученици

Деси отдавна планира да се занимава с образование, след като завърши училище. Предстои й да учи в Американския университет в Благоевград, но иска след като завърши, да преподава на ученици в гимназиална възраст. „Според мен тогава децата имат страшно много потенциал, който трябва да се развива. Аз обичам да се занимавам с това и мисля, че бих могла да им помогна да се развият, да открият какво искат да учат и с какво да се занимават след това“, разказва Деси. Че това би й се отдавало, се подразбира от опашката от съученици пред чина й, които искат да им помага преди тест в училище.

Плановете на Йоанна са малко по-дръзки. Въпреки че й предстои да учи в Йейл, не вижда себе си в някоя голяма международна компания. „Искам да се занимавам с деца, които са в опресивен режим или по време на война”, казва Йоанна и дава пример с конфликта в Сирия. Надява се обаче, че докато завърши образованието си, той ще е приключил.

Благотворителност с рок звучене

Фестивалът We Can (Ние можем) ще се проведе в бар „Адамс“ в София. Заведението и друг път е било домакин на подобни събития и откликва съвсем безвъзмездно на идеята за фестивала.

15896390_10206079954558308_9010483997220432312_o
Логото на фестивал е дело на Емили Иванова

Концертите ще продължат три вечери – между 21 и 23 февруари. Участници в първите две вечери ще бъдат ученически групи от различни училища в София. Деси разказва, че повечето от тях са се съгласявали да участват веднага, след като са разбрали, че концертът е с кауза.

Съдействие при намирането на участници им оказват и от Rock School, които ги свързват с част от групите.

Третата вечер ще бъде посветена на любимците от първите концерти. За тях ще може да се гласува онлайн в страницата на събитието. Входът за една вечер ще бъде 5 лева, а за трите вечери – 12 лева. Ще има и томбола с награди, осигурени безвъзмездно от различни организации. Набраните средства и от билетите, и от томболата, ще бъдат дарени за деца в неравностойно положение. Партньор в разпределянето на средствата е международната организация „Надежда и домове за деца”, чиято основна дейност е свързана с извеждането на деца от институции.

Повече информация за фестивала можете да намерите тук.

 
 
Коментарите са изключени за „Ние можем“ с китарни рифове