shareit

Натопи другарче – снимай на пътя и прати на КАТ

| от |

Над 16 хиляди будни граждани следят за нарушители на пътя с мобилно приложение. Това става посредством ново приложение за смартфони, което вече има доста потребители, които известяват КАТ със снимка щом забележат нередност на пътя. Нужно е само да изтеглиш приложението и да снимаш колата в нарушение.

Апликацията се казва „Гражданите”, а създателите й Стоян, Иван, Тодор и Христо разказват, че искат да спрат най-вече неправилното паркиране в градинки и на тротоари и на местата за инвалиди. Приложението е просто за използване – правиш снимка, на която ясно да се вижда нарушението и я качваш чрез смартфона си или компютъра. Потребителите могат да се регистрират и да следят номера на автомобила си като получават известие, ако бъде хванат в нарушение.

„Изпортването”

В приложението има и опция „Изпрати до КАТ”, чрез която снимки на неправилно паркиралите коли се препращат до компетентните органи. За да се стигне до акт за провинилите се, обаче, „фотографите” на нарушението трябва да се явят като свидетели в КАТ. Предвижда се приложението ще започне да действа в синхрон и с КАТ и общините във вътрешността на страната. От Столична община одобряват идеята и работят със Стоян, Тодор, Иван и Христо. Чрез приложението те получават сигнали за неправилно паркиране в паркове, градинки и детски площадки.

Разкаянието

Приложението предлага и хуманната възможност нарушителите да се извинят и по този начин да не бъдат издадени на КАТ. Ако се разкаят за постъпката си и дадат задоволително обяснение, авторът на снимката може да го приеме и да изтрие доказателството за нарушението.

Проектът „Гражданите” започна през септември, но се популяризира преди месец. . Приложението е сред най-теглените в „Google Play” и „Аpp store”. Снимките вече са над 5500, регистрираните потребители са повече от 16 500, а „извиненията” над близо 140.

Рангове

Приложението има опция активните граждани да бъдат издигнати в рангове. Те са 9 на брой и започват от „младши полицай” като стигат до „главен секретар”. „Обмисляме да се оценява по скала от 1 до 5 колко е сериозно нарушението. Освен това ще бъдат направени филтри, защото снимките са все повече и хората искат да имат възможност да избират. Ще има филтри за най-оценяваните снимки или за тези, които са най-близко до теб, в радиус от 5 км например, както и „Избор на редактора”, разказват създателите на хитрото приложение.

 
 
Коментарите са изключени за Натопи другарче – снимай на пътя и прати на КАТ