shareit

Напрежение между Гърция и Австрия

| от chronicle.bg |

Гърция изрази недоволството си пред Австрия заради това, че е оставена извън планираната среща на върха за страните от балканския маршрут, която трябва да се проведе утре във Виена, съобщиха от външното министерство в Атина, цитирани от АФП. Според властите „чрез този едностранен и изцяло неприятелски жест спрямо нашата държава“, има опит за взимане на решение в отсъствието на Гърция, което директно ще се отрази на страната и нейните граници.

Австрия покани министрите на вътрешните и външните работи на Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения на среща във Виена, на която ще бъде обсъдена ситуацията по балканския маршрут на бежанците. Целта на срещата е да се обсъдят предизвикателствата във връзка с мигрантския поток. Участниците на конференцията ще разговарят по теми, отнасящи се до вътрешната сигурност, контрола по границите, борбата срещу трафика на хора и екстремизма.

Атина обвинява Австрия в подкопаване на усилията за постигане на съвместен европейски отговор на миграционната криза, като Виена сближава позиции до държавите с по-твърда позиция спрямо проблема. Страната се приближи до държавите от Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Словакия и Чехия, в призива им за по – строг европейски контрол в рамките на Шенгенското пространство.

От тази седмица Виена въведе ефективно ежедневен таван на приема на мигранти на своя територия, предизвиквайки притеснения в ЕС за създаване на т. нар. домино ефект и в други страни от Балканите.

„Гърция ще втвърди тона към съседните държави, които не приемат бежанци”, заяви гръцкият министър по миграцията Янис Музалас по радио „Практорио”, подчертавайки, че Гърция ще засили дипломатическия натиск.

Полицейските началници на пет страни от Вишеградската четворка и за съжаление на Австрия, премахнаха решението на европейските премиери, взето преди 15 часа. Това е без прецедент за европейската идея”, заяви Музалас.

Министърът призова всички гръцки граждани да помогнат и оцени, че състоянието много скоро ще бъде под контрол. „Имаме план и ще успеем”, заяви той.

 
 
Коментарите са изключени за Напрежение между Гърция и Австрия

Повече информация Виж всички