shareit

Най-абсурдните оправдания на спортистите, хванати с допинг

| от chronicle.bg |

Руската тенис звезда Мария Шарапова каза, че е хваната с положителна допинг проба, защото не е знаела, че субстанцията, която е взимала, е била в забранения списък. Имайки предвид колко са важни допинг тестовете за атлетите и тяхната репутация, как се случва така че се правят пропуски, които водят то срив на кариерата им? И кои са най-идиотските начини да оправдаеш опита си за измама?

1. Да не си четеш мейлите

Шарапова обяви, че не е отворила приложения файл в мейла, изпратен от Световната антидопинг агенция (WADA), който обявява, че мелдониум влиза в списъка на забранените вещества от 1 януари 2016г. Тя каза, че е приемала препарата с търговското име милдронат в последните десет години и е бил изписан от семейния й лекар.

Провалът на Шарапова и екипа й да проследят променящите се правила със сигурност ще струва на тенисистката много.

Maria Sharapova Announces She Failed Doping Test

2. Объркване на датите в календара

Британската спринтьорка Кристин Охуруогу получи забрана да се състезава през 2006 г., след като пропусна три теста за допинг.

Тя не се е явила на извънсъстезателните тестове, на които спортистите се явяват за „изненадващи“ проверки, защото три пъти не е успяла да стигне до съответното място и не е дала обяснение къде е била през това време.

„Имаше промяна на плана в последната минута, решихме да отидем да тренираме на друго място и в цялото бързане пропуснах да се явя при анти допинг хората. Забравих да известя агенцията къде е местонахождението ми“, каза още тя.

По-късно Охуруогу се завърна, за да спечели олимпийското злато на 400 метра през 2008 г. в Пекин, а по-късно стана и първата британка, печелила две титли на световни първенства. Охуруогу взе златото в Москва през 2013г., а преди това триумфира на шампионата през 2007-а.

Кристин Охуругу

3. Масажен крем

Американският спринтьор Джъстин Гатлин бе отстранен за две години през 2001-ва за вземане на амфетамини, но каза, че това се дължало на лекарство, което е приемал за проблеми с концентрацията. От WADA позволиха на Гатлин да се върне на състезателната писта само след година.

През 2006 г. той отново даде положителни проби, този път за тестостерон. Тогава атлетът заяви, че е станал жертва на саботаж, тъй като личният му масажист Кристофър Уетстийн умишлено го е масажирал с крем, съдържащ тестостерон, и това е дало позитивния резултат на допинг тестовете.

Масажистът отрече, а властите не приеха това обяснение и Гатлин бе отстранен за осем години, които впоследствие бяха намалени до четири.

Джъстин Гатлин

4. Твърде много нощни клубове в Маями

Френският тенисист Ришар Гаске даде положителни проби за кокаин през 2009 г. и Международната тенис федерация (ITF) го отстрани от игра за 12 месеца. Въпреки това, ръководството на ITF прие обяснението му, че субстанцията е влязла в кръвта му случайно, тъй като предишната нощ се е целувал с жена, която е взела кокаин в нощен клуб в Маями. Трибуналът подкрепи твърденията на Гаске, изтъквайки че в пробата е имало „не повече от зрънце сол“ кокаин и отстраняване за толкова дълъг период от време би било несправедливо.

Ричард Гаске

5. Кофти месо

Испанският колоездач Алберто Контадор даде положителни проби за забраненото вещество кленбутерол по време на състезанието Tour de France през 2010 г. Той обяви, че пробата е резултат от заразено месо, което е ял, но Спортният арбитражен съд в Лозана не се съгласи с него, лиши Контадор от титлата му и го отстрани за две години.

Алберто Контадор

6. Твърде много секс

Когато американският спринтьор Денис Мичъл даде положителна проба за тестостерон през 1998 г., той обясни случилото се с факта, че предишния ден е изпил пет бутилки бира и е правил секс с жена си поне четири пъти.

Ръководството на лекоатлетическата федерация в Щатите прие обяснението, но Международната асоциация на атлетите го отстрани за две години. След това той отиде да тренира Джъстин Гатлин.

атлет

 
 
Коментарите са изключени за Най-абсурдните оправдания на спортистите, хванати с допинг