shareit

Морската аптечка на един хипохондрик

| от Цвети Иванова |

Така, душ гел, пемза, пуловер, карти, шапка с козирка. А сега лекарствата.

1. За болки в корема – всяка година на морето нещо ми става. Ако не ме удари в бъбреците, то със сигурност ще ме удари в червата. Взимам по един блистер дуспаталин, но-шпа и спазмомем. Дано не ми трябват повече, макар че като си знам организма…

2. За болки в гърлото – морският въздух обостря фарингита и ларингита ми, което значи, че ще трябва да се презастраховам с двойна доза нео ангин и хексоралетен. За силни болки – хексорал.

3. За болки в главата – колкото и да ми твърдят, че самото море лекувало всичко, от опит знам, че с всичката силна музика наоколо, мигрената ми се засилва и главата ме цепи поне по час и половина на ден. Трябва да купя аулин, нимезил, панадол, кафетин и нурофен.

4. За болки в гърба – миналата седмица не можах да стана от леглото, разбитa от мускулни, невралгични и ставни болки в гърба с неясен произход. Ще звънна на личния лекар да го питам какво да взема за такива случаи.
Хм. Не вдига. Неделя вечер е, какво ли може прави? Трябва да си е вкъщи. Както и да е, ще пробвам по-късно.

5. За зъбобол – винаги, винаги, винаги, на морето ме заболява зъб. Преди две години челюстта ми отече и мисля, че парче венец падна в мивката. Отидох на зъболекар в Приморско, който каза,че съм ималa кариес в начален стадий, което, трябва да призная, доста ме разтревожи. Не съм ималa кариеси от дете и не знам на какво може да се дължат. Ще взема двойна доза аулин и ще стискам палци този път да ми се размине.

6. За задух – морските йодни пари са истински бич за астмата ми. Взимам една опаковка нофилин, макар че се съмнявам да е достатъчна. Всеки път, когато някой пуши около мен започвам да се задушавам. Лекарите твърдят, че страдам от невротичен задух и нямам астма, но те просто не искат да си хабят направленията. Аз си знам най-добре. Лошото е, че рентгеновите снимки не откриват нищо, както и да е, на 1-ви имам час за изследване на обема на дробовете, а дотогава ще потискам симптома.

7. За изгаряне – слънцето е бич Божи. Няма по-добър начин да хвана рак на кожата, а и без това имам една съмнителна бенка на гърба, която никак не ми харесва. Освен чадъра и 50-тия фактор ще взема Пантенол.

8. За подуване – винаги на морето нещо ми се подува – през 2003-та око, 2005-та ухо, 2010-та крак, а 2012-та черен дроб. Ще питам джипито за нещо универсално за подуване, може би някакъв вид антибиотик. Ако най-после ми върне обаждане разбира се. Звънях вече четири пъти.

9. За ухапване – лятото е една кална, отвратителна оргия на насекомите. Взимам по един мехлем за ухапване от оса/пчела/търтей/стършел/конска муха/табанос/бръмбар рогач. Комарите – две торби аутан и хирургическия дезинфектант за ръце. Оцет. Лампи за комари, спирали, свещи и лентички. За ухапване от змии – противозмийски серум. Майка каза, че се намирал трудно и бил опасен, защото ако човек си помисли, че е ухапан от змия и си сложи серум, а не е, може да се отрови от серума. Все пак предпочитам да заложа на сигурно, всички гадини си умират да ме хапят, имам много чувствителна кожа, а и с моя Маркототевски късмет…

10. Леки успокоителни –мента, глог и валериан, невропан, невролакс, седанакс, седатиф, от а до я, алора, нещо хомеопатично

11. Тежки успокоителни – алозепам, лоразепам, диазепам

12. Антихистамини
а)мазило
б)хапчета
в)инжекции
Четох, че кърлеж може да те преследва до 40 метра ако те хареса, а не ми се хваща лаймска болест точно в момента. (да питам GP-то)

13. За разстройство – без обяснения

15. За запек – без обяснения

16. За уртикарии – не съм получавал копривна треска от дете, но при стрес ми излизат петна, които май са точно такива.

17. За други обриви (личния лекар)

 
 
Коментарите са изключени за Морската аптечка на един хипохондрик