Могат да замразят парите ви, върнете ги в Русия, обърна се Путин към бизнеса

| от |

Руският президент Владимир Путин призова руските милиардери и представителите на бизнеса да върнат капиталите си в Русия и предупреди, че финансите им в чужбина могат да бъдат замразени, съобщава АП.

Путин предупреди, че е „възможно ограничаване използването на тези капитали, които са под чуждестранна юрисдикция“.

Вземайки под внимание „обезпокоителната информация от редица държави„, Путин подозира, че може да се попречи на усилията за връщане на руските капитали в страната.

„Имайте го предвид“, каза той на конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

След като през изминалата година 151,5 милиарда долара бяха изтеглени от страната, Путин предложи пълна капиталова амнистия през декември.

Обаче руският президент поясни, че амнистията ще трябва да се приложи в съответствие с международните правила срещу прането на пари, за да се предотврати „печеленето на средства по незаконен начин“.

Държавният глава на Русия също сподели, че подкрепя решението на централната банка на страната от миналата седмица да намали основната лихва.

Централната банка на Русия понижи основата си лихва (т.нар седмична лихва РЕПО, по която се кредитират банките) с един процентен пункт до 14 на сто годишно. Ставката е намалена поради създаващите се рискове за значително охлаждане на икономиката.

На същия форум икономическият министър Антон Силуанов заяви, че руската икономика премина „негативния пик“ и сега правителството вижда „признаци на стабилизиране“. Той прогнозира през тази година значително да спадне изтичането на капитали от страната. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Могат да замразят парите ви, върнете ги в Русия, обърна се Путин към бизнеса